Cultura 24/01/2014

Les operadores d'internet pagaran 0,25 euros/mes per contracte per finançar l'audiovisual català

La mesura, que el govern implementarà abans de l'estiu, permetria recaptar 20,5 milions d'euros, un 150% més del fons actual

Laura Serra
1 min
Una de les últimes presentacions de producte d'Apple al Japó, el 20 de setembre.

BarcelonaL'impost que el govern vol aplicar a les companyies operadores d'internet per finançar el sector audiovisual català va endavant. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha detallat aquest divendres que el tribut suposaria 0,25 euros al mes per cada connexió internet que tenen contractades les operadores a Catalunya (Telefónica, Ono, Jazztel, Vodafone, etc).

En total, ara hi ha 6,7 milions de contractes, cosa que permetria recaptar 20,5 milions l'any a la Generalitat, segons càlculs del departament de Cultura. L'impost, que no afectaria la tarifa de l'usuari, segons remarca el conseller, podria entrar en vigor abans de l'estiu. Abans d'un mes passaria pel consell executiu del govern i després iniciaria tràmit parlamentari. La Generalitat destina actualment la ratlla de 8 milions d'euros d'ajuts públics a l'audiovisual. L'increment per a aquesta finalitat seria d'un 150%.

L'opció de gravar la "connectivitat digital" s'ha imposat a altres opcions que s'havien estudiat, com una taxa afegida a les entrades. La majoria de països europeus estan gravant ja, amb diferents fórmules, els distribuïdors de continguts. L'exemple que ha seguit la Generalitat s'aproxima a un dels tributs del model francès, que es justifica per raons d'excepcionalitat cultural.

stats