Cultura 16/09/2021

Oriol Broggi i companyia se'n van a París

La Calòrica, Ruta 40 i Lluís Soler ocuparan l'escenari de la Biblioteca de Catalunya durant la temporada

3 min
L'espectacle '28 i mig' es va estrenar el 2013 i ara es veurà a París

BarcelonaEl director de La Perla 29, Oriol Broggi, feia temps que buscava la manera d'internacionalitzar els seus espectacles. Aquesta temporada ho ha aconseguit. La companyia de la Biblioteca de Catalunya farà les maletes a l'abril per instal·lar-se al Théâtre National La Colline de París, on durant quatre setmanes representarà 28 i mig, un homenatge escènic a Fellini. "El director de La Colline, Wajdi Mouawad, ens va demanar que hi portéssim un muntatge nostre i que el representéssim en català", explica Broggi. La companyia ha recuperat una obra del 2013 i n'ha renovat part del repartiment. Clara Segura, Laura Aubert, Guillem Balart, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Joan Garriga, Blai Juanet, Enrico Ianniello, Marià Roch i Montse Vellvehí són els intèrprets que participaran en aquesta aventura parisenca.

Però aquesta no és l'única escapada de La Perla 29 de la temporada vinent. Abans de marxar a França, la companyia portarà una versió contemporània de Hamlet al Cinema Aribau en un experiment escènic que convertirà temporalment la sala en un teatre. Guillem Balart encarnarà el mític personatge de Shakespeare en "un Hamlet postpandèmic del segle XXI", explica l'actor. Broggi dirigirà l'obra, que també comptarà amb Carles Martínez, Elena Tarrats i Míriam Alamany i que es podrà veure del desembre al febrer. "No es tracta de convertir el cinema en un teatre, sinó d'explorar-ne la polivalència. No transformem res, simplement La Perla envaeix la sala, que després tornarà a la seva activitat normal", diu María José Balañá, responsable del Grup Balañá (que és el propietari del Cinema Aribau).

'Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I' es va poder veure al Teatre Lliure

Mentre La Perla volta per nous escenaris, la Biblioteca de Catalunya quedarà en mans d'altres companyies. "Serà una temporada especialment diversa. Teníem la necessitat de sortir de casa nostra i deixar-nos envair per altres realitats i companyies", destaca Broggi. Una d'aquestes és la companyia del moment, La Calòrica, que a l'octubre recuperarà Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, el seu primer espectacle i gairebé amb el mateix repartiment de l'obra inicial: Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius, Carla Rovira i Cristina Arenas. Al desembre, La Ruta 40 hi portarà El llarg dinar de Nadal, la història de nou dècades d'una família que els últims anys havia representat al Maldà i que comptarà amb Bruna Cusí, Mima Riera, Albert Prat i Aina Huguet al repartiment.

Lluís Soler i els minuts abans de sortir a escena

Però la Biblioteca també tindrà espai per a nous muntatges. Lluís Soler protagonitzarà Birnam, un monòleg de Víctor Sunyol que acompanya un actor minuts abans de sortir a escena. "És un text reflexiu sobre l'estona que passem els intèrprets al camerino. Són moments de repassar el text i escalfar una mica, però alhora el protagonista es planteja molt seriosament si sortir aquell dia a escena", assenyala Soler, que ja va interpretar la peça durant el festival Shakespeare de fa sis anys.

L'altra novetat de la Biblioteca serà Abraçades insuportablement llargues, un text escrit el 2014 pel rus Ivan Viripaev i que dirigirà Ferran Utzet. L'obra gira al voltant de quatre personatges de 30 anys que veuen com la vida se'ls esquerda arran d'una peripècia terrible. "És un espectacle entre la comèdia i la tragèdia, la fatalitat i l'optimisme", diu Utzet, que subratlla que Viripaev és "un autor gairebé inèdit a Catalunya" i que la seva obra destil·la "aprenentatge i tendresa".

stats