Litigi per les obres de Sixena
Cultura 13/12/2019

El jutge d'Osca envia a judici els exconsellers Santi Vila i Lluís Puig pel conflicte de Sixena

Estan acusats d'un delicte de desobediència

Ara
2 min
Les peces de Sixena que estaven al Museu de Lleida

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 3 d'Osca ha decidit obrir judici oral contra els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig, acusats d'un delicte de desobediència per no haver entregat a l'Aragó les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida tot i l'ordre judicial de fer-ho. En la interlocutòria amb data 5 de desembre, el jutjat estableix que la vista es farà en un jutjat penal i no a l'Audiència d'Osca.

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) va presentar l'1 de desembre el seu escrit d'acusació relacionat amb el conflicte de les obres d'art, en què demana fins a onze mesos de presó, 162.000 euros de multa i gairebé tres anys d'inhabilitació de càrrec públic per a l'exconseller de Cultura Santi Vila. L'escrit d'acusació del consistori d'Osca també sol·licita una multa de 66.000 euros i dos anys d'inhabilitació per al seu successor al càrrec, Lluís Puig. Una de les conclusions provisionals de l'escrit presentat assenyala que la conducta de Santi Vila "té un plus de desobediència, perquè la desobediència sol ser passiva –deixant d'atendre el que han ordenat jutges i tribunals– però existeix una desobediència activa que consisteix en fer-los front amb obstacles, traves i impediments".

Entre les proves documentals aportades en l'escrit d'acusació hi ha una notícia de La Vanguardia en què es recull un cobrament de 80.000 euros/any per part de Lluís Puig a compte del departament de Cultura de la Generalitat o bé la declaració de l'aleshores consellera de Cultura, Laura Borràs (“ens robaven”).

Dilluns de la setmana passada l'exconseller Santi Vila va expressar la seva resignació davant del judici. "Anirem a judici i ens defensarem", va afirmar en una entrevista a la SER, deixant clar que, a parer seu, l'actuació de la Generalitat es va ajustar al dret.

El conflicte es remunta al mes de febrer passat, quan l'Audiència d'Osca va reconèixer l'Ajuntament de Vilanova de Sixena com a perjudicat pels exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig.

stats