Història
Cultura 07/04/2013

Un nebot de Pablo Neruda critica l'exhumació de les restes del poeta

Bernardo Reyes rebutja la hipòtesi que el seu oncle fos assassinat per la dictadura de Pinochet

Efe
2 min

Santiago de XileUn nebot del poeta xilè Pablo Neruda, Bernardo Reyes, ha criticat l'exhumació que aquest dilluns es farà de les restes del Premi Nobel de Literatura 1971 i ha rebutjat fos assassinat per la dictadura d'Augusto Pinochet. En una entrevista difosa aquest diumenge per CNN Xile, Bernardo Reyes posa en dubte que agents de la dictadura poguessin haver desenvolupat, dotze dies després del cop d'Estat, els mecanismes per assassinar Neruda mitjançant una injecció letal el 23 de setembre de 1973 a una clínica de Santiago.

"La dictadura no va tenir res a veure en aquest procés. El projecte Andrea, desenvolupat l'Exèrcit de Xile amb ajuda estatal, va començar a desenvolupar-se l'any 1976, d'acord a les declaracions de l'exagent de la CIA Michael Towley", ha dit Reyes, que ha indicat que, "abans d'això, entre el 1973 i el 1976, no hi va haver un sol crim que produït mitjançant pràctiques d'injeccions letals".

El projecte Andrea va permetre a la dictadura fabricar gas sarín per usar-lo com a arma en contra dels seus opositors i hi va participar el nord-americà Towley, un exagent de la CIA que actualment viu a Estats Units acollit a un programa de protecció de testimonis.

Bernardo Reyes, que a més és biògraf de Neruda, va criticar al Partit Comunista xilè, en el qual el poeta militava, per haver demanat el 2011, 38 anys després de la seva mort, l'obertura d'una investigació judicial sobre aquest cas. La demanda del Partit Comunista es va basar en les declaracions de l'antic xofer de Neruda, Manuel Araya, qui mesos abans va defensar en una entrevista a una revista mexicana que el poeta no havia mort de càncer de pròstata, com es creia, sinó per una injecció letal.

"Del Partit Comunista mai no em van trucar. ¿No hagués estat interessant que jo els hagués donat alguns antecedents, els hagués refutat alguns arguments i reafirmat altres? Em sembla que quan vol destacar una veritat ometent totes les versions és notori", ha declarat Reyes. "D'això se n'ha fet un circ. Jo no en vull ser part", va assenyalat Reyes, que va dir que no tornarà a parlar a la televisió i que ha considerat que "aquesta taca que quedarà en la història dels que l'han construït, independent del resultat, costarà treure-la de sobre".

L'altre nebot sí que recolza l'exhumació

Els seus nebots són els familiars més directes que han sobreviscut al poeta, perquè Pablo Neruda només va tenir una filla amb la seva primera esposa, però la nena va morir als 8 anys d'edat. Un germà de Bernardo Reyes, Rodolfo Reyes, sí que recolza l'exhumació de les restes de Neruda i estarà present aquest dilluns en aquesta diligència, que es realitzarà a la casa que el poeta tenia a Isla Negra, a 100 quilòmetres a l'oest de Santiago.

Allà, al pati de l'habitatge, convertit ara en museu i administrat per la Fundació Pablo Neruda, que també rebutja la hipòtesi de l'assassinat, descansen les restes del poeta al costat dels de la seva tercera dona, Matilde Urrutia, morta el 1985.

Dilluns s'extregarà l'urna amb les restes del poeta, que seran traslladats a Santiago per sotmetre'ls a una sèrie d'anàlisis per tal d'aclarir les causes de la seva mort. A l'exhumació assistiran, entre d'altres, el jutge que porta el cas, Mario Carroza, a més de cinc experts de l'estatal Servei Mèdic Legal, quatre pèrits de la Universitat de Xile i quatre experts internacionals.

stats