Cultura 04/03/2021

La pandèmia rebaixa l'ambició del Museu Picasso el 2021

Les principals exposicions estaran dedicades a les joies de l'artista malagueny i la seva germana Lola

i
Antoni Ribas Tur
3 min
Pablo Picasso examinant un collaret amb la dissenyadora de joies Vivianna Torun Bülow-Hübe

BarcelonaLa dependència del Museu Picasso dels turistes ha resultat fatal quan la pandèmia els ha tancat les portes. El 2019 el museu s'autofinançava i tenia superàvit, gràcies a superar el milió de visitants. L'any passat, en canvi, amb el 89% menys de visitants, l'Ajuntament de Barcelona va haver de fer una aportació de sis milions d'euros per al 2020 i n'ha fet una altra de tres milions per enguany. El pressupost del 2021 serà un 30% més baix que el 2019 i arribarà a gairebé set milions d'euros, sis dels quals van destinats a les despeses fixes d'infraestructura i personal. Això farà que es reformuli l'exposició estrella de l'any, dedicada a Picasso i les joies d'artista (del 21 de maig al 26 de setembre). Tot i així la mostra, que va quedar ajornada per la pandèmia, no perdrà "l'essència", com diu el director del museu, Emmanuel Guigon, que en serà el comissari juntament amb Manon Lecaplain. La mostra abordarà per primera vegada les joies que l'artista malagueny va fer amb objectes trobats i unes altres amb ceràmica i metalls nobles sobretot per a algunes de les seves parelles, com Dora Maar, Françoise Guillot i Jacqueline Roque, i per a l'entorn familiar. I l’exposició també n’inclourà d'altres artistes com Manolo Hugué, Alberto Giacometti, Louise Bourgeois i Miquel Barceló.

En paral·lel a les dificultats econòmiques hi ha les de fer viatjar les obres d'art a escala internacional, cosa que es farà notar en una altra de les exposicions de l'any, dedicada a la germana de Picasso, Dolores (Lola) Ruiz Picasso (del 12 de novembre del 2021 al 27 de febrer del 2022). Com diu Malen Gual, que en serà la comissària, Lola Picasso va ser "filla, mare i germana d'artistes". També va ser la model principal dels primers anys de Picasso, que entre el 1894 i el 1900 li va fer una seixantena de retrats. Més endavant va ser la "guardiana del tresor", com diu Guigon, de les obres que Picasso tenia al pis familiar de Barcelona i més endavant el va donar a la ciutat. El gruix de la mostra estarà format per unes cinquanta obres de Picasso, dibuixos de la mateixa Lola, alguns dels quals són inèdits, documents i fotografies. Les restriccions també han fet ajornar al 2022 una exposició coproduïda pel Centre Georges Pompidiou de París sobre el galerista Daniel-Henry Kahnweiler, que treballar amb Picasso i altres grans artistes com Fernand Léger, Georges Braque i Juan Gris.

Les imatges ocultes en els Picasso d'època blava

La tercera exposició més important de l'any donarà visibilitat a la recerca científica que es fa al museu, concretament amb les obres de l'època blava de Picasso, que ha sigut un dels camps d'estudi més fèrtils dels últims anys a escala internacional. L'època blava a la col·lecció [estudi científic] (obrirà a començaments del 2022) tindrà com a comissària la cap de restauració i conservació preventiva del museu, Reyes Jiménez, i inclourà la documentació generada durant gairebé dues dècades de recerca, en obres com Terrats de Barcelona. També materials inèdits relacionats amb el retrat de Jaume Sabartés amb pinçanàs (1901), que Picasso va embolicar amb un diari quan la pintura encara no s'havia assecat del tot, Natura morta (1901) i La copa blava (1903).

La programació també inclourà la publiació Brigitte Baer i els escrits sobre Picasso, amb materials de l'arxiu de l'autora del catàleg raonat dels gravats de Picasso (últim trimestre del 2022). En paral·lel a les exposicions està prevista la publicació durant el primer trimestre del 2022 de la Guia de Picasso a Barcelona, de la conservadora del museu, Claustre Rafart, que servirà per a la posterior remodelació de la col·lecció del museu perquè coincideixi amb el 50è aniversari de la mort de Picasso el 2023. També presentaran una altra publicació dels paisatges catalans de l'artista malagueny del fotògraf Bernard Plossu engegada per la Xarxa Picassiana, formada pel Museu Picasso, l'Ajuntament de Gósol, la Fundació Palau i el Centre Picasso d'Horta de Sant Joan. Emmanuel Guigon va assumir la direcció del Museu Picasso el 2016. El seu mandat finalitza enguany i es pot prorrogar cinc anys més.

stats