Cas Sixena
Cultura 25/01/2018

La jutge d'Osca paralitza el trasllat de les pintures de Sixena del MNAC pel risc de deteriorament

La magistrada es basa en informes que constaten la fragilitat dels frescos

Efe
2 min
La sala del MNAC on s'exposen les pintures murals de Sixena

OscaLa titular del jutjat de primera instància número 2 d'Osca ha acordat aquest dijous suspendre l'execució provisional de la sentència que ordena al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) restaurar a la seva ubicació original les pintures murals de la sala capitular del monestir de Sixena.

En el seu acte, la magistrada es basa en diversos informes aportats majoritàriament pel MNAC per resoldre que l'estat de fragilitat de les pintures les fa "especialment vulnerables" al desmuntatge i trasllat, motiu que considera "suficient" per paralitzar l'execució.

La jutge va condemnar el juliol del 2016 el MNAC a restituir les pintures a la seva ubicació original en entendre que la seva estada al museu era provisional i que havien de tornar a formar part del monument nacional del qual van ser esqueixades. En el seu acte de suspensió de l'execució provisional d'aquesta sentència, destaca l'"extraordinari valor artístic" de les pintures i adverteix que una possible afecció o dany en el seu trasllat exigiria una reparació d'"extrema dificultat". Admet, no obstant això, que la sentència que ordena la devolució de les pintures no comporta la "impossibilitat" del seu retorn al cenobi, però reitera que el risc que s'hi produeixin danys, que considera de "valor incalculable", és "evident".

La jutge pren en consideració, a més, l'opinió del restaurador dels frescos de la Capella Sixtina del Vaticà, Gianluigi Colalucci, que en els correus intercanviats amb el lletrat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, recomana "extrema prudència i cautela".

D'acord amb tots els informes, també els aportats per la part aragonesa, la magistrada assegura "no posar en dubte" la possibilitat de trasllat de les pintures "sense que pateixin cap pèrdua o desperfecte", però valora també el fet que el govern aragonès no ha acreditat encara la finalització de les obres d'adequació de la sala capitular. Al·ludeix als informes dels tècnics Antonio García Cid i Fernando López Barrena respecte a l'adequació de l'estada i a la instal·lació d'un sistema de climatització, però adverteix a continuació que el govern aragonès no ha acreditat la finalització dels treballs.

"No s'ha acreditat -destaca- que les condicions climàtiques de la sala capitular siguin les idònies per rebre les pintures murals, per la qual cosa el risc de deteriorament de les obres és manifest". Segons informa el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó, la magistrada entén que resultaria d'"extrema dificultat" tornar a traslladar les pintures al MNAC en el cas que la seva sentència fos revocada per l'Audiència d'Osca.

Aquesta decisió es produeix vint dies després que el lletrat de Sixena sol·licités a la jutge la creació d'un comitè independent d'experts format per historiadors, arquitectes, restauradors i transportistes amb la missió de garantir un trasllat de les pintures en les "millors condicions". Aquesta petició l'havia formulat l'advocat per instar que es reprengués l'execució provisional de la sentència que condemna el MNAC a tornar les peces. "Cal seguir el que em va suggerir Colalucci -va dir llavors el lletrat-, i constituir un comitè d'experts que supervisi el trasllat i al seu torn el controli, perquè d'aquesta manera tot sortirà perfectament".

stats