Patrimoni

El Centre Martorell d'Exposicions: una mostra espectacular i una aposta pel coneixement

L'antic Museu de Geologia de la Ciutadella es reinventa per connectar la ciutadania amb els reptes ambientals

2 min
Quinze cabres naturalizades saltant en estampida de l'exposició 'Wow' del Centre d'Exposicions Martorell

BarcelonaLes exposicions immersives i les arts digitals són cada vegada més populars. Així i tot, crida l'atenció l'impacte d'una exposició aparentment antiga com Wow. Animals de museu: ciència, tècnica i art, la mostra d'animals naturalitzats amb què l'antic Museu de Geologia del parc de la Ciutadella ha tornat a obrir les portes com a Centre Martorell d'Exposicions. El recorregut d'aquesta nova seu del Museu de Ciències Naturals inclou sis escenes fetes amb la innovadora tècnica anomenada taxidèrmia en moviment: Es pot veure un grup de quinze cabres salvatges saltant en estampida, dues zebres en lluita i una lleona caçant nyus. L'exposició prové del Parc de les Ciències de Granada, i cap dels animals van ser sacrificats per a l'exposició: van morir per causes naturals en zoològics, o durant batudes de control cinegètic.

El centre va obrir les portes coincidint amb les festes de Nadal i aquest dilluns la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, l'han inaugurat oficialment. Tots dos coincideixen en el fet que l'objectiu del centre és que tots els públics prenguin consciència de les "problemàtiques actuals", com afirma Natàlia Garriga. "El Centre Martorell d'Exposicions neix per fer cultura transformadora i adaptada als nous temps", ha subratllat la consellera. "En un moment en què patim una de les pitjors sequeres de la nostra història, quan hem de prendre mesures excepcionals i hem de fer una crida a la responsabilitat de tothom, és important combatre el negacionisme del canvi climàtic amb coneixement", ha dit Collboni.

El Centre Martorell d'Exposicions, que va tancar les portes el 2010, és el museu més antic de Catalunya. També és el segon equipament de la Ciutadella del Coneixement que obre les portes. Encara queden pendents l'Umbracle i el Castell dels Tres Dragons. Les obres del Martorell van començar el 2021 i els 6,2 milions que han costat els han aportat l'Ajuntament i la Generalitat. Coincidint amb Wow, també ha obert les portes una altra exposició divulgativa de la història del museu, Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturals.

El director del museu, Carlos Lalueza, té una llarga relació amb el lloc: visitava l'antic Museu de Geologia cada diumenge amb el seu pare, i mig segle després és el responsable del nou museu: "Aquest centre és diferent, l'hem reconvertit en un centre d'exposicions que connectin la ciència amb la ciutadania en aspectes que poden ser claus per a la societat com el canvi climàtic, la sostenibilitat, la crisi de la biodiversitat i les espècies invasores", adverteix Lalueza. "Són aspectes que afecten les ciutats, i hem de pensar en les ciutats com a ecosistemes", conclou.

stats