Patrimoni

Empúries inaugura una nova museografia per modernitzar el jaciment

La nova exposició permanent exposa troballes recents que es remunten fins al neolític

3 min
La nova museografia d'Empúries s'ha presentat aquest dissabte.

Sant Martí d'EmpúriesLes ruïnes romanes i gregues d’Empúries són un dels jaciments antics més impressionants de tota la Mediterrània occidental. Amb l’objectiu de difondre, modernitzar i enriquir aquest patrimoni valuosíssim, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ja fa temps que treballa en nous estudis, millores i excavacions sobre el terreny per fer la visita més accessible i interessant. Per culminar tots aquests avenços, el MAC acaba d’inaugurar a les restes emporitanes una nova exposició permanent, titulada Empúries. Port de cultures, que incorpora recursos interactius i mostra al públic les últimes troballes, totes de gran interès històric.

La mostra, que ha costat 800.000 euros (la meitat provinents de la Fundació La Caixa), es pot visitar a partir d'aquest diumenge a les mateixes instal·lacions de l’antic museu, totalment reformades i reestructurades per a l’ocasió. Amb aquesta exposició, Empúries culmina una primera etapa de transformació museogràfica molt important, que es continuarà desplegant al llarg dels pròxims anys. També s'excavarà la necròpolis de Vilanera, on s’han descobert les peces més recents. 

La nova museografia d'Empúries.

“Empúries és el primer port grec de la península Ibèrica, la porta que ens connecta a Europa i que va obrir als autòctons un món molt més vast del que tenien, i la nova exposició és la primera baula del procés de renovació d’aquest jaciment”, defensa Jusèp Boya, director del MAC, que durant tot el seu mandat ha aposat per la modernització del Museu d’Arqueologia amb tecnologia del segle XXI

La transformació en vídeo i objectes

A la planta baixa del museu ja està oberta tota una primera part de recursos de realitat virtual i reconstruccions 3D sobre la història de les dues ciutats emporitanes. A la primera planta, en aquest nou espai reformat, rep els visitants la imponent estàtua de marbre del déu Esculapi, original de l’època hel·lenista i imatge icònica de les ruïnes. Continua una projecció molt interessant sobre la transformació a tots els nivells del paisatge d’Empúries, des del neolític fins a l’actualitat, feta a partir de les investigacions acadèmiques més recents: “El vídeo vol presentar una síntesi de l’evolució urbanística, paisatgística, artística i cultural del jaciment”, comenta Marta Santos, comissària de la mostra. Les imatges fins i tot donen pistes de les projeccions de futur de les ciutats, amenaçades pel canvi climàtic i la pujada del nivell del mar, per tal de conscienciar els visitants de la importància de preservar l’entorn: “El passat sempre és un pròleg del futur. Volem advertir el públic de la necessitat de tenir cura del nostre llegat”, alerta Boya, citant La Tempesta de Shakespeare. 

Després de la projecció, Empúries. Port de cultures continua amb sis-cents objectes representatius de les col·leccions del MAC, la majoria descoberts a Empúries, organitzats en set àmbits cronològics. S’hi poden distingir mostres molt antigues de la necròpolis de Vilanera que es remunten a les civilitzacions neolítiques, també peces fenícies de l’Edat de Ferro, trobades a les tombes de prestigi, que van arribar a Empúries a través de l’intercanvi de comerç, o un santuari de Demèter de culte a la feminitat. Igualment, s’exposa per primera vegada una placa d’ivori amb una inscripció en grec que testimonia un pacte d’hospitalitat entre un emporità i una família romana, o la presentació d’uns murals de pintura romana recentment restaurats. 

Evidentment, a més del déu Esculapi, també tenen un lloc privilegiat a la nova mostra permanent les altres joies del fons d’Empúries que ja es coneixien, com la primera carta, del segle VI aC, única a la Península, on apareix per primera vegada el nom d’Emporium, o el magnífic mosaic del sacrifici d’Ifigènia d’una domus romana del segle I aC.

stats