Patrimoni
Cultura Patrimoni 17/02/2023

La Generalitat compra 974 obres d'art i objectes patrimonials per 2,4 milions d'euros

Les adquisicions d'art del Barroc s'imposen a l'art contemporani i la fotografia

3 min
Un dels caps del mestre de Cabestany que ha comprat la Generalitat de Catalunya

BarcelonaLa Generalitat va comprar al llarg de l'any passat 974 obres d'art i objectes patrimonials de 112 artistes per un valor de 2.392.385 euros, una xifra a l'alça respecte als 1.917.689 del 2021. En paral·lel, es van tramitar 112 donacions. La presentació de les dades s'ha fet aquest matí al Morera-Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, per visibilitzar el compromís del Govern amb tot el país. "El patrimoni català que forma part de la col·lecció nacional és per a tot el territori, i arriba als museus i arxius de tot Catalunya", ha afirmat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. "El Museu Morera està construint el seu nou emplaçament –ha dit– i, per tant, estem en un museu que té passat, que té present i sobretot que té molt de futur".

El plat fort de les adquisicions són les obres d'art i els objectes que tenen un caràcter patrimonial més marcat: es tracta de 290 obres i fons patrimonials per un valor d'1.317.216,14 euros. Entre elles destaquen quatre fragments de la portalada del monestir de Sant Pere de Rodes, adquirits per 250.000 euros. Una altra compra destacada és la de la talla romànica de la Mare de Déu amb el Nen, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) el 2014, que ara es conserva al Museu Diocesà de Solsona. Pel que fa al període artístic, l'any passat la Generalitat va posar l'accent en comprar obres del Barroc català, la majoria de les quals nodriran el futur Museu del Barroc de Catalunya a Manresa, com ara unes pintures de Francesc Tramulles, Salvador Mayol, Francesc Pla el Vigatà, Fra Joaquim Juncosa i Francesc Santacruz.

Escultura de Sant Francesc Xavier, de Francesc Santacruz
'Silenci i Soul', de Núria Martínez

El pes dels artistes contemporanis

Amb els seus treballs, l'artista Domènec (Mataró, 1952) sovint treu a la llum el rerefons polític de l'arquitectura. A Arquitectura espanyola 1939-1975 presenta els plànols d'edificis com el monument del Valle de los Caídos, que va ser construït explotant presos republicans. I en el mateix context polític, Daniel Gasol (Valls, 1983) es va capbussar en l'Arxiu de Justícia de Catalunya per revisar els centenars d'expedients de la Ley de Vagos y Maleantes i de les de perillositat social per fer l'obra Identitats punibles. Amb aquest treball Gasol apunta que l'ordre i la idea de benestar franquistes persisteixen. Aquestes són dues de les 43 obres de 43 artistes (18 dels quals són dones) contemporanis que va adquirir la Generalitat l'any passat per un valor de 599.399,51 euros. La majoria són peces d'artistes vius i en actiu, com Marga Ximenez, Oriol Vilapuig, Vicens Vacca, Dora García i Javier Vilató. Hi predominen les produccions de l'última dècada d'artistes que han nascut entre els anys 1971 i 1985, com Oriol Vilanova, Job Ramos, Eva Fàbregas i Mireia Sallarès. Aquestes obres seran dipositades en 15 museus de tot Catalunya.

Dins el Pla Nacional de Fotografia, la Generalitat ha adquirit 537 obres de 36 artistes per un valor de 349.388 euros, de noms com Jordi Mitjà, Jordi Guillumet, Paco y Manolo, Manel Esclusa i Colita. En el camp del còmic, va comprar 104 originals de 43 autors i autores per un valor de 126.381,39 euros, entre els quals destaquen Fer, Max i Purita Campos.

Personatges d''Esther' amb l'autora, Purita Campos
El vídeo d'Oriol Vilanova 'Reproduccions'
stats