Art
Cultura Art 29/12/2022

Més romànic per al MNAC, que adquireix quatre fragments escultòrics del Mestre de Cabestany

Les peces procedeixen de la portalada del monestir de Sant Pere de Rodes

ARA
2 min
Els fragments de la portadala de Sant Pere de Rodes esculpida pel Mestre de Cabestany.

BarcelonaEl Departament de Cultura ha adquirit dos caps i uns altres dos fragments de personatges atribuïts al Mestre de Cabestany i el seu taller, per incorporar-los a la Col·lecció Nacional i enriquir les sales del romànic del MNAC. Aquestes peces procedeixen de la portalada del monestir de Sant Pere de Rodes, que va ser esculpida pel mestre de Cabestany al segle XII, sota el patrocini dels vescomtes de Peralada. La Generalitat les ha comprat per 250.000 euros a les galeries Artur Ramon Art, Palau Antiguitats i Clavell & Morgades Antiguitats.

Les peces haurien format part dels cicles bíblics que decoraven la gran portada de l’església de Sant Pere de Rodes, construïda al segon terç del segle XII i destruïda durant el primer terç del segle XIX. Amb unanimitat, ha estat atribuïda a l’escultor anònim conegut com a Mestre de Cabestany, artista equiparable al que en pintura representa el Mestre de Sant Climent de Taüll. Els quatre relleus són un fidel reflex de la gran qualitat tècnica i de la força escultòrica del seu autor. A més, ofereixen un ventall prou eloqüent de l’abast monumental de la portalada empordanesa esmentada i de la seva temàtica historiada.

Els quatre fragments escultòrics han estat examinats pels tècnics especialistes del MNAC. Només una de les peces havia estat exposada i publicada abans, mentre que les altres tres s’exposaran per primer cop al gran públic. Estan treballades en marbre blanc i integraven figures humanes i escenes historiades datades entre el 1160 i el 1163: es tracta d’un cap (7 x 11,5 x 10 cm), d’un segon cap amb part de l’espatlla dreta (12 x 7,5 x 8 cm), un fragment de la part inferior d’un personatge pertanyent a una escena neotestamentària de curació d’una dona (25 x 27 x 9 cm) i un petit fragment d’indumentària (12 x 6 x 10 cm).

L’estudi d’aquestes peces ha permès fer noves recerques sobre el Mestre de Cabestany i la portada de Sant Pere de Rodes, que seran publicades en forma de llibre (El Mestre de Cabestany. Espurnes de marbre, 2023), en què es donarà a conèixer una nova reconstrucció hipotètica de la portada destruïda.

stats