Patrimoni
Cultura Patrimoni 16/12/2022

El gruix de l'Arxiu Jujol es quedarà al MNAC

El COAC rebrà els plànols tècnics de les obres de l'arquitecte al Camp de Tarragona

2 min
L'arquitecte Josep Maria Jujol

BarcelonaDesprés que l'ARA fes pública l'existència de dues donacions de l'Arxiu Jujol, primer al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i després al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, aquest divendres el MNAC ha emès un comunicat amb el qual es resol la disputa: el gruix de l'Arxiu Jujol se'l quedarà el MNAC, i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) rebrà, seguint la voluntat que Josep Maria Jujol fill els ha transmès amb un comunicat, "únicament els plànols tècnics referits a les obres" a la demarcació de Tarragona. El COAC rebrà aquests materials "una vegada acabat l'inventari" de tot el fons. Fonts del COAC afirmen que la situació no ha canviat respecte al comunicat que fan fer públic després de signar l'1 de desembre, és a dir, després del MNAC; un conveni de donació amb Josep Maria Jujol fill de “tota la documentació vinculada a l’obra que Josep Maria Jujol té al Camp de Tarragona”. Al COAC també hi ha plànols i dibuixos de les obres a la demarcació de Barcelona que van ser donats pels hereus de Jujol el 2017.

Com diu el comunicat del MNAC, el 24 d’octubre "el senyor Josep Maria Jujol i Gibert va fer donació al Museu Nacional de la totalitat dels béns i objectes que integren l’Arxiu Jujol (documents, dibuixos, pintures, escultures, mobles, dissenys, objectes diversos, croquis, projectes, plànols i detalls tècnics i artístics de les construccions, etc.)". Així, aquests fons seran públics. "El fons és d’una gran rellevància històrico-artística i patrimonial, i permetrà abordar en profunditat l’estudi de la figura de l’arquitecte, troncal a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya", subratllen des del museu. El MNAC ja treballa en l’organització d’una gran exposició dedicada a Jujol, com a continuació de la que ja va organitzar al voltant de la figura de Gaudí, coorganitzada juntament amb el Museu d’Orsay i que es va presentar a Barcelona i a París amb un gran èxit de públic.

La donació és la "culminació" d’una llarga relació entre el MNAC i els hereus de l’arquitecte, que ja van donar un conjunt important d'obres que s'exposen a les sales de la col·lecció permanent des del 2014. Més recentment, van completar aquesta donació amb tres grans teles realitzades per l’arquitecte per a la cerimònia dels Jocs Florals del 1907 –que el MNAC està restaurant actualment– i un mirall.

stats