Crítica de cinema

'Spencer': Kristen Stewart empodera Lady Di en l''antibiopic' de “la princesa del poble”

Pablo Larraín repeteix la jugada de 'Jackie' desmuntant els codis tradicionals del 'biopic'

1 min
Kristen Stewart és Lady Di a la pel·lícula 'Spencer'.

'Spencer'

(3 estrelles)

Direcció: Pablo Larraín. Guió: Steven Knight. 117 minuts. Estats Units, Regne Unit, Xile i Alemanya (2021). Amb Kristen Stewart, Timothy Spall, Sean Harris i Sally Hawkins. Estrena als cinemes el 19 de novembre.

L’obra del cineasta xilè Pablo Larraín (director de films com No i El club) presenta com a fil conductor principal la relectura d’un passat desfigurat per la força del trauma. Així, després d’uns inicis marcats per l’estudi crític de la transició a la democràcia de Xile, Larraín va decidir internacionalitzar la seva mirada subversiva amb Jackie, film que se centrava en el magnicidi de JFK per convertir Jackie Kennedy en una màrtir del seu temps i de la condició femenina. Ara, a Spencer, el director d’Ema repeteix la jugada desmuntant els codis tradicionals del biopic per reivindicar la lluita per l’empoderament de Diana de Gal·les.

Renunciant a la crònica de “moments assenyalats” de la vida de Lady Di, Larraín utilitza unes vacances de Nadal de la família reial britànica per construir un retrat polièdric de “la princesa del poble”. Abraçant l’estranyament del cinema de Stanley Kubrick (dels passadissos de La resplendor als espais il·luminats amb espelmes de Barry Lyndon), Spencer presenta Diana com una mare devota, una amiga fidel i una dona en lluita per l’emancipació, una contesa que està a punt de submergir el personatge en la bogeria. El film genera un cert tedi a causa de la reiteració del discurs, però també és capaç de despertar una certa fascinació, sobretot quan l’actriu Kristen Stewart transfereix a Lady Di la seva condició de diva capaç de dominar a plaer la seva imatge pública.

stats