Arqueologia
Cultura 27/02/2021

Troben un carro cerimonial romà pràcticament intacte entre les ruïnes de Pompeia

La troballa confirma que encara quedes moltes coses per descobrir al jaciment arqueològic

2 min
El carro cerimonial trobat a Pompeia.

BarcelonaUns responsables del parc arqueològic de Pompeia han anunciat aquest dissabte que han trobat un carro cerimonial romà en perfecte estat de conservació entre les ruïnes clàssiques de la ciutat italiana, segons informa Europa Press. Es tracta d'un vehicle localitzat a la zona de Civita Giuliana, al nord de Pompeia. El carro és un vehicle de ferro, de quatre rodes i amb capacitat per a una o dues persones, gairebé únic en el seu gènere, segons els experts.

Al carro s'hi poden apreciar decoracions amb escenes eròtiques d'homes i de dones, i tot fa pensar que era per fer-lo servir en les cerimònies de l'elit. La troballa forma part d'un conjunt arqueològic que es va començar a descobrir fa uns anys en trobar restes de cavalls, encara amb les ferradures posades. "El carro s'ha trobat en un pòrtic de doble nivell que s'obre a un pati descobert, i que presenta el sostre de fusta carbonitzada amb la seva xarxa de bigues , conservades íntegrament", afegeix l'equip en un comunicat.

El sostre de fusta va ser acuradament apuntalat, netejat i retirat de l'àrea d'excavació per permetre que les investigacions continuessin fins que, el 7 de gener d'aquest any, els arqueòlegs van descobrir els primers indicis d'allò que seria finalment el carro. "Pompeia ens continua delectant amb les seves troballes, i així serà durant molts anys, perquè encara queden unes 20 hectàrees per investigar", ha declarat el ministre de Cultura, Dario Franceschini, en relació amb el descobriment a les ruïnes d'aquesta històrica ciutat antiga, arrasada pel Vesuvi l'any 79.

A finals del 2020, també a la vil·la suburbana de Civita Giuliana, els arqueòlegs hi van trobar els motlles dels cadàvers de dos homes que no van poder fugir de l’explosió que es va produir després de la primera pluja de cendra: els experts creuen que un d’ells era un esclau d’entre 18 i 25 anys, perquè tenia compressions vertebrals fruit d’haver fet feines feixugues. L’altre era el seu amo, un home d’entre 30 i 40 anys que vestia una capa luxosa sobre una túnica llarga. El noi portava una túnica curta i prisada. Unes setmanes després es va trobar un thermopolium, el lloc on se servia menjar i beguda, intacte i decorat i amb restes d'aliments.

stats