Guardó literari
Cultura 15/11/2013

Premio Nacional de les lletres per a Luis Goytisolo

J.n.
2 min

BarcelonaUn autor de vocació experimental

"Costa acceptar que la història de la humanitat sigui en realitat un conte de terror", es pot llegir al tram final de El lago de las pupilas (Siruela, 2012), l'últim llibre de narrativa publicat per Luis Goytisolo. Mesos després, l'escriptor nascut a Barcelona el 1935 guanyaria el premi Anagrama d'assaig amb Naturaleza de la novela , en què reflexiona sobre la crisi del gènere i de la literatura en l'actualitat. Amb aquests dos últims cops de puny sobre la taula -als quals se suma reunir en un únic volum la tetralogia Antagonía -, el més petit dels germans Goytisolo s'ha emportat el Premio Nacional de les lletres 2013 que atorga el ministeri de Cultura, dotat amb 40.000 euros. De l'autor de Estela de fuego que se aleja (1984) i Estatua con palomas (1992) el jurat n'ha destacat "la recerca compromesa de nous territoris literaris".

Barceloní, però no català

Luis Goytisolo va començar a publicar als 23 anys, amb Las afueras (Seix Barral, 1958), i a la dècada dels 60, empresonat a Carabanchel per la seva militància comunista, va començar a pensar en Recuento , primer llibre d' Antagonía , que publicaria l'any 1973. L'acabaria el 1981, amb Teoría del conocimiento . El jurat del Premio Nacional també en va fer esment: "La magna tetralogia Antagonía , reconeguda internacionalment, suposa una fita en la història recent de la novel·la espanyola, en la qual entrellaça història, narració i reflexió literària". Membre de la Real Academia Española des del 1994, Goytisolo va declarar ahir que l'ofici de narrador "no hi entén de fronteres i està al marge de les nacionalitats i els idiomes". Tot i això, va demanar que se'l consideri un "escriptor barceloní", en comptes de català, perquè mai no ha escrit "ni una sola línia en aquesta llengua" i no vol "ofendre" els que sí que ho fan.

Goytisolo acumula una llarga llista de reconeixements, entre els quals destaquen el Ciutat de Barcelona 1977, el Premio de la Crítica de narrativa 1984 per Estela del fuego que se apaga i el Premio Nacional de narrativa 1993 per Estatua con palomas .

stats