Cultura 10/11/2020

La jutge prohibeix als Franco endur-se res del Pazo de Meirás i ordena fer un inventari

El 10 de desembre els hereus del dictador hauran de tornar la finca

Agències
2 min
El Pazo de Meirás / ARA

La CorunyaLa magistrada del jutjat de primera instància de la Corunya ha prohibit a la família Franco endur-se cap objecte del Pazo de Meirás i ha ordenat fer un inventari, tant a l'interior com a l'exterior de la finca, que començarà aquest dimecres.

Està previst que els hereus del dictador tornin el Pazo de Meirás el 10 de desembre i la decisió judicial precisa que no es poden endur res perquè la finca s'ha de conservar íntegrament.

Recuperar el Pazo de Meirás, la casa d'estiueig de la família Franco a Galícia, és una llarga reivindicació de moltes entitats i associacions gallegues. La Junta Pro Devolución del Pazo de Meirás, integrada per la Diputació de la Corunya, quaranta ajuntaments i entitats i associacions de memòria, no ha deixat mai de batallar perquè la família Franco tornés una finca que considera que va ser espoliada. El 2 de setembre passat, una jutge els va donar la raó en una demanda en què també es va personar l'Estat.

La jutge va assegurar que la suposada compravenda que es va fer el 24 de maig del 1941, amb què el dictador va aconseguir inscriure el Pazo de Meirás a nom seu, va ser una "simulació" i, per tant, conclou que la compravenda era nul·la. La jutge considera que la finca es va incorporar a l'inabastable patrimoni dels Franco de "mala fe", una mala fe que es demostra en el moment en què es va firmar una compravenda sense pagar: "El Caudillo accepta la donació del Pazo de Meirás com a cap d'estat i després atorga una escriptura pública, el 24 de maig, amb l'únic objectiu d'inscriure aquest bé al seu nom al Registre de la Propietat, sense posar-hi cap preu", va explicitar la jutge.

Per garantir que els hereus del dictador no s'emportin res, la jutge ha demanat a la Guàrdia Civil que desplegui un dispositiu de vigilància. La magistrada ha recordat que el Pazo de Meirás va ser declarat Bé d'Interès Cultural el 2008 i, per tant, s'ha de protegir de manera íntegra. A més, considera que l'inventari és necessari perquè els hereus, segons la demanda que va interposar l'estat, volen procedir amb celeritat al buidatge de la finca.

Els hereus de Franco van cedir el 4 de novembre, de manera provisional, a tornar al patrimoni públic el Pazo de Meirás. Però res és definitiu. Els nets del dictador persistiran en la seva batalla judicial i ja han presentat un recurs contra la sentència que els obliga a tornar la finca.

stats