Redescobreixen "una obra mestra" de Dalí

La pintura 'Madona còsmica' feia més de 50 anys que estava en mans privades

2 min
La pintura 'Madona còsmica', de Salvador Dalí

Barcelona"És una troballa molt interessant per al mercat d'obres de Dalí", explica Bernard Ewell, membre de la Societat Nord-americana de Taxadors, sobre la pintura Madona còsmica. Per a Elliott H. King, professor d'història de l'art i comissari de l'exposició Dalí: the late work a Atlanta, "el ressorgiment de la pintura en tot el seu enlluernador color la mostra com una de les obres de Dalí més reeixides i elaborades del període de postguerra". Madona còsmica és una pintura a l'oli de 152,5 x 91,5 cm datada el 1958 que barreja l'interès pel misticisme i l'energia atòmica. S'havia vist en un parell d'exposicions a finals dels 50 i en una altra a Nova York el 1965, però des d'aleshores decorava una paret de la residència del comprador. De fet, l'obra consta en el catàleg raonat de Fundació Gala-Salvador Dalí, tot i que només reproduïda en blanc i negre.

El propietari actual, que és nord-americà, l'ha rebut en herència i s'estima més conservar l'anonimat i delegar la gestió d'una possible venda a Ewell i el seu soci, l'expert mexicà Enrique Esteban Zepeda. Com recorda Zepeda, un dels atractius de la Madona còsmica és que es tracta de "l'última obra mestra de Dalí que pot ser adquirida per un particular o una entitat privada, ja que totes les obres d'aquest nivell ja són en museus o grans col·leccions privades".

En la part posterior del llenç hi ha escrit una mena de títol alternatiu: "El tall de l'orella de Van Gogh desmaterialitzant-se des de l'espantós existencialisme i esclatant a la manera d'un pió durant l'enlluernament de la Madona Sixtina de Rafael". Ewell i Zepeda han creat la web www.cosmicmadonna.com per oferir més informació als possibles compradors, incloses fotografies de Dalí posant amb la Madona còsmica a Portlligat.

stats