Patrimoni
Cultura 24/07/2021

Reparen els danys causats a la muralla de Tarragona

Uns operaris van perforar el monument quan col·locaven la bastida d'una intervenció per conservar l'espai romà

ARA / ACN
2 min
Operaris treballant en l’actuació d’urgència per reparar els danys fets a la Torre de la Minerva de Tarragona

BarcelonaUna actuació d'urgència ha reparat els danys causats a la torre de la Minerva de la muralla de Tarragona. Els treballs, que han acabat aquest divendres, han aspirat la pols acumulada als forats i han consolidat les parets interiors de les perforacions. A mitjans de juliol, els operaris encarregats de muntar la bastida que havia de permetre les obres de restauració van fer dotze forats a la torre, un dels quals en el relleu dedicat a la deessa Minerva. L'actuació a la muralla del segle II s'ha fet sota la supervisió tècnica de l'Ajuntament de Tarragona, l'arquebisbat de Tarragona i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que ha fet l'informe i la proposta per a la reparació.

En els forats practicats a la muralla s'ha aplicat morter tradicional de calç i sorra dins dels orificis amb el mateix to de la pedra sense afegir-hi colorants ni pigments. Un cop tapats els forats per evitar la degradació del monument es procedirà a la reintegració completa dels orificis en una intervenció integral posterior. Per evitar riscos, també queda pendent la restauració definitiva del forat del relleu de Minerva. A les zones més degradades de la torre s'han retirat totes les pedres amb risc de despreniment que podien posar en perill la integritat dels vianants del passeig Arqueològic.

L’abans i el després de l’actuació per reparar els danys fets a la torre de la Minerva de Tarragona.

També s'ha efectuat una poda, desarrelament i aplicació de biocida en les plantes parietàries i superiors que estaven arrelades entre els carreus de la muralla, excepte en el cas de les tapereres, ja que és una espècie protegida i s'ha d'estudiar millor la seva eliminació o control. En un comunicat, el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha expressat el desig que "aquest lamentable episodi signifiqui un punt d'inflexió en la manera com gestionem el patrimoni de Tarragona" i ha agraït la col·laboració institucional i el compromís "absolut" de totes les administracions i entitats implicades.

stats