Cinema
Cultura 01/03/2022

Robert Pattinson recupera les arrels detectivesques de Batman

La represa de la franquícia és un fosc 'thriller' criminal que no es podrà veure a Rússia

4 min
Jeffrey Wright i Robert Pattinson a 'The Batman'

BarcelonaEntre els títols honorífics que la retòrica colorista dels còmics va atorgar a Batman n'hi ha que han triomfat com “el Cavaller Fosc” i d'altres que han caigut en desús com “el Millor Detectiu del Món”. Batman és el gran hereu dels antiherois de les novel·les pulp dels anys 30 –principalment The Shadow– i, per tant, té una gran intel·ligència analítica que fa servir per anticipar-se als enemics, identificar pistes i resoldre misteris. Però aquesta faceta de Sherlock Holmes emmascarat havia quedat eclipsada en les diferents encarnacions cinematogràfiques del personatge: la gòtica de Tim Burton, la colorista de Joel Schumacher, la fosca i èpica de Christopher Nolan i la superheroica de Zack Snyder. Però amb The Batman, dirigida per Matt Reeves i protagonitzada per Robert Pattinson, la franquícia connecta per primer cop amb les arrels d'un personatge que, no ho oblidem, va néixer en una publicació anomenada Detective Comics. Així, després de combatre monstres alienígenes amb la Lliga de la Justícia, Batman torna a embrutar-se en el fang del submon criminal i a enfrontar-se a mafiosos, psicòpates assassins i polítics corruptes. I per sobreviure necessitarà més la intel·ligència que la força bruta.

Tràiler de 'The Batman'

A The Batman, que s'estrena aquest divendres, Matt Reeves condueix la franquícia cap al terreny del thriller realista i ombrívol. La Gotham d'aquest film ja no és un malson gòtic sinó una ciutat podrida i hostil com la Nova York plujosa de Seven, referent claríssim de la primera meitat d'una pel·lícula que també gira al voltant dels crims d'un assassí (Paul Dano) tan guillat, obsessiu i maquiavèl·lic com el Kevin Spacey del film de David Fincher. L'altre gran referent amb el qual treballa Reeves ve dels còmics de Batman: El largo Halloween, una història en tretze episodis de Jeph Loeb i Tim Sale que està entre les millors del personatge en les últimes dècades. No és que The Batman agafi alguna idea o personatge del còmic, és que directament saqueja la seva trama sobre famílies mafioses que maneguen el crim organitzat a Gotham. Val a dir que Reeves no se n'amaga i les primeres paraules que sentim a The Batman són les d'un presentador parlant del “llarg i tempestuós Halloween” que està començant.

Un Batman més sensible i 'grunge'

L'altra gran aportació de la pel·lícula és el fitxatge de Robert Pattinson com a Batman. Ell és l'onzè actor que es transforma en el famós ratpenat, una evolució lògica considerant els seus inicis com a vampir a Crepuscle. El seu Batman resulta força convincent, tant com pot ser-ho en una pel·lícula de to realista algú que es disfressa amb màscara i capa i que es presenta al món dient “soc la venjança”. I com a Bruce Wayne sensible i obsessiu, trenca amb la línia més amable que semblava traçada per al personatge quan Ben Affleck havia de dirigir i protagonitzar aquesta pel·lícula. Amb 35 anys, Pattinson no és l'actor més jove que interpreta Batman –Christian Bale en tenia 31 a Batman Begins–, però sí que té un aire juvenil i torturat que Reeves subratlla identificant-lo amb la lúgubre Something in the way de Nirvana i empastifant-li la cara de maquillatge negre.

Robert Pattinson a 'The Batman'

En les seves prop de tres hores de metratge –és la pel·lícula de superherois més llarga després d'Avengers: Endgame–, The Batman té temps de presentar els altres membres d'aquest univers: el psicòtic Enigma de Paul Dano, la Catwoman d'una carismàtica Zoe Kravitz i un Colin Farrell submergit sota capes i capes de maquillatge per interpretar el Pingüí. En sintonia amb l'esperit de la pel·lícula, són les versions menys pujades de to que hem vist dels personatges, lluny de l'histrionisme de Jim Carrey a Batman forever o l'artifici de Danny DeVito a El retorn de Batman. En canvi, l'Alfred d'Andy Serkis i el Gordon de Jeffrey Wright s'ajusten a la línia marcada per Michael Caine i Gary Oldman a la trilogia de Nolan. I en la penúltima escena del film –però no en l'escena postcrèdits, ja que, per una vegada, no n'hi ha– s'apunta la identitat d'un personatge que serà clau en el futur de la saga.

Dos 'spin-off' en camí

Perquè d'això no hi ha cap dubte: aquest nou començament de la saga de Batman tindrà continuïtat. Warner ja està preparant dues sèries per a HBO Max que funcionaran com a spin-off de la pel·lícula, l'una centrada en el departament de policia de Gotham que es podria titular Gotham PD i comptaria amb Jeffrey Wright, i l'altra protagonitzada pel Pingüí de Colin Farrell, que potser ara sí que podrà fumar: l'actor va lluitar perquè el seu personatge fumés a The Batman –com fa sempre als còmics– però l'estudi ho va vetar. El motor de la franquícia ja està carburant i només el podria aturar un fracàs a la taquilla, circumstància que no sembla apuntar la bona rebuda crítica que en general està tenint la pel·lícula. A més, The Batman serà la primera pel·lícula de superherois que s'estreni a la Xina després de dos anys de restriccions als blockbusters de Hollywood. Per contra, la pel·lícula no es podrà veure a Rússia, ja que aquest dilluns es va anunciar que tant Warner com Sony i Disney cancel·laven les seves estrenes al país com a resposta a la invasió russa d'Ucraïna. En plena pandèmia, la pèrdua de mercat no és menor: Spiderman: sin camino a casa va recaptar més de 40 milions d'euros només a Rússia.

stats