Cultura
Cultura 02/07/2012

Roberto Olivan guanya el Premi FAD Sebastià Gasch

Concha Velasco s'emporta el Premi d'honor, Miguel Noguera i Pedro Moreno (Violeta la Burra) dos Aplaudiments i L'1, 2, 3 del pallasso, Festival de Circ de Tiana, l'Aplaudiment a la creació emergent

Ara
2 min

BarcelonaEls Premis FAD Sebastià Gasch d'arts parateatrals han distingit en la seva 37a edició el ballarí i coreògraf Roberto Olivan, fundador de la companyia Dansa Enclave i del Festival Deltebre Dansa, la cantant i actriu Concha Velasco, l'humorista i escriptor Miguel Noguera, el 'showman', humorista i cantant Pedro Moreno, conegut pel seu àlies artístic: Violeta la Burra i el L'1, 2, 3 del Pallasso Festival de Circ de Tiana.

Els premis són un homenatge al polifacètic periodista, escriptor i crític d'art d'avantguarda Sebastià Gasch. El seu fill Emili Gasch, president del jurat va destacar en la presentació que s'ha fet aquest dilluns la vocació dels premis per fer-se ressò d'artistes del món del circ i les arts parateatrals que no tenen cabuda habitualment en els mitjans de televisió, i que acull habitualment "manifestacions molt heterogènies".

Segons el periodista i crític Joaquim Noguero, membre del jurat, els premis FAD "no s'han deixat enganyar mai per l'excés ni el defecte de visibilitat dels artistes". El palmarès d'enguany acull artistes tan reconeguts com Conxa Velasco, Premi d'honor a la trajectòria, i d'altres com el Festival de Circ de Tiana, guardonat amb l'Aplaudiment a la creació emergent. Xavier Marcé, també membre del jurat, ha valorat que els Gasch es facin ressò de "la tendència de l'exercici de l'art a ser cada vegada més promiscu", subratllant que la majoria dels artistes premiats tenen el valor afegit de moure's dins de la frontera "d'allò inclassificable".

En la presentació, Roberto Magro, col·laborador estret de Roberto Oliván, va agrair el guardó destacant la tasca del Festival Deltebre a l'hora de portar la dansa contemporània al món rural, un esforç que s'emmarca en la voluntat d'Olivan per unir universos aparentment diferents com dansa i el circ en els seus espectacles. Representant de l'esperit d'Ocaña i com va afegir Noguero, d'Ed Wood, Violeta la Burra posa el toc canalla dels premis. I Miguel Noguera representa la vessant més avantguardista de l'humor actual en els seu Ultrashow, que segons Marcé, "posant en contacte àrees parateatrals que abans eren invisibles".

Els premis es lliuraran en una cerimònia dilluns 2 de juliol a les 21h a la Fàbrica Moritz, un acte que comptarà amb la presentació de l'il·lusionista Sergi Buka.

stats