Llibertat d'expressió
Cultura 14/11/2022

Roberto Saviano serà jutjat per haver dit "malparida" a Giorgia Meloni

L'autor de 'Gomorra' també té pendents causes obertes pels ministres Salvini i Sangiuliano

Xènia Ballesteros Quicios
2 min
L’escriptor Roberto Saviano va presentar ahir a la Mostra de Venècia la sèrie ZeroZeroZero, que adapta la seva novel·la homònima.

BarcelonaL’escriptor italià Roberto Saviano afrontarà un judici a Roma després de ser acusat de difamació per la primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni, a qui va anomenar "malparida" (bastarda en italià) per les seves postures sobre immigració. La primera audiència del procés començarà aquest dimarts, davant la novena secció penal del Tribunal de Roma, a les 13.15 h, i serà presidida per la jutge Roberta Leoni. 

Saviano, que està sota protecció policial pels seus llibres en què desvela els mecanismes mafiosos, com Gomorra (2006), considera aquest judici “un increïble atac a la llibertat d’expressió”. “El dret de tot intel·lectual és utilitzar paraules fins i tot ferotges i fortes contra el poder, és un dret imprescindible”, ha sostingut recentment en una entrevista amb Efe. D’altra banda, l’escriptor, que ha rebut el suport de nombrosos intel·lectuals i periodistes, ha advertit a través de les xarxes socials de "l’actitud lliberticida" del govern italià.

Tot plegat va començar el 7 de desembre del 2020 en un programa de televisió, quan Saviano va denunciar l'ús polític que feia la ultradreta de la crisi migratòria en el Mediterrani central. “Us haurà vingut a la memòria tota la merda llançada en contra les ONG, a les quals anomenen taxis del mar o creuers. Només em surt dir: malparits. A Meloni i Salvini, malparits, com se us acut?”, va dir Saviano.

Però no només afrontarà el procés de Meloni. També el portaran a la justícia dos membres de l’actual govern: el líder d’ultradreta Salvini, vicepresident i ministre d’Infraestructures, i el titular de Cultura, Gennaro Sangiuliano. L’escriptor ha carregat freqüentment contra Salvini i la seva política antiimmigració i l'ha anomenat ministre de la Mala Vita, un terme que a Itàlia s’utilitza per referir-se a la màfia. La primera audiència del judici està fixada per a l’1 de febrer del 2023. 

Sanguiliano també li reclamarà una indemnització en un altre judici des del 10 de gener per haver assegurat que durant la seva carrera com a periodista, en la qual va arribar a director de l’informatiu del segon canal de la televisió pública RAI, “el seu únic mèrit va ser servir” la dreta. 

stats