Roc Blackblock estampa un Franco al costat de Felip VI i del rei emèrit i escriu: "Aquí es censura, reprimeix i tortura com en una dictadura"

Diversos artistes fan una nova acció col·lectiva a favor de la llibertat d'expressió al Parc de les Tres Xemeneies

2 min
Roc Blackblock pintant un bust de Franco sobre el mural que li van esborrar operaris de l'Ajuntament de Barcelona fa quinze dies, al costat d'altres artistes urbans. Diumenge 21 de febrer de 2021

Els bustos de Franco i de rei emèrit són algunes de les imatges que aquest diumenge s'han estampat al Parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec. Roc Blackblock i una desena més d'artistes urbans han decidit fer una nova acció artística de protesta. L'artista ha repintat sobre el mur on fa quinze dies va firmar un grafiti a favor de la llibertat de Pablo Hasél que va ser esborrat per operaris municipals. L'Ajuntament es va disculpar posteriorment i va oferir a Blackblock els mitjans per tornar-lo a pintar. L'artista ha decidit no reproduir l'obra que va ser esborrada en què es veia la cara del Borbó amb diverses fletxes amb la bandera republicana clavades. En aquell dibuix ja desaparegut, entre les dues fletxes clavades al front hi havia un cartell en què es podia llegir "Lladre". En la nova versió hi apareix de nou la figura del monarca emèrit, però ara ho fa al costat de la de Franco i la de l'actual rei, Felip VI. I a sota s'hi pot llegir: "Aquí es censura, reprimeix i tortura com en una dictadura".

Temes intocables

L'artista ha assegurat que l'objecte de la protesta col·lectiva dels artistes urbans és la denúncia de la "censura" i la defensa de la llibertat d'expressió.

Blackblock, segons l'ACN, atribueix que s'esborrés la seva pintada al fet que hi hagi "temes intocables, com l'exèrcit o la monarquia", i ha assegurat que "algú va prendre la decisió" de tapar el seu mural, més enllà que dins del consistori hi hagi "diversitat d'opinions" sobre aquesta qüestió.

L'artista també ha recordat una altra acció mural el 2008 i també la cançó col·lectiva de rap Llibertat d'expressió. "Però malauradament sembla que fins que no entra algú a la presó i es cremen contenidors no es comença a parlar de canviar les lleis, quan en realitat amb Valtònyc ja hi havia sentència ferma", ha dit.

A les parets de les Tres Xemeneies s'hi poden veure altres murals crítics amb la monarquia com una corona que crema o expressions com "Em teniu fins al...".

 

stats