Sant Jordi 2012
Cultura 24/04/2012

Sant Jordi para el cop i calma els llibreters

Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, assegura que s'ha superat la xifra de facturació de 17 milions d'euros de l'any passat, en què va caure un 20% respecte del 2010. L'increment, però, és lleu: d'entre el 3% i el 8%

Jordi Nopca
2 min
Lectors triant llibres aquest Sant Jordi a la Rambla Catalunya, a Barcelona / CRISTINA CALDERER

BarcelonaNo ha estat un Sant Jordi brillant però, en un context de crisi, haver remuntat les vendes de l'any passat ja és alguna cosa. És més, de fet, del que esperaven els llibreters, que pregaven no tornar a trobar-se amb una caiguda com la de l'any passat. Aquest dilluns, quan s'acabava la jornada, Antoni Daura respirava una mica més tranquil que fa uns dies, quan va recordar que el Sant Jordi de l'any passat les vendes havien caigut un 20% respecte a l'any anterior: “Hem millorat lleugerament. L’allau de gent que ha omplert llibreries i carrers sobretot a partir de les cinc de la tarda ha sigut impressionant. Hem superat la xifra de l’any passat: calculo que les vendes deuen haver pujat entre un 3 i un 8%”. Divendres, Daura expressava un optimisme moderat, afirmant que esperava “mantenir els 17 milions d’euros de facturació del 2011”, xifra que suposava una caiguda del 20% respecte a l’any anterior.

Daura no s'ha estat de recordar el panorama en què aquesta recuperació s’ha donat: “El 2011 va ser un any molt dolent. El retrocés només es va corregir –i poc– durant la campanya de Nadal”. El pitjor encara estava per arribar, però: “Els tres primers mesos d’aquest 2012 han sigut horrorosos. Caldria recular una dècada per obtenir xifres d’aquesta mena”.

“Caldrà veure si aquesta recuperació de la diada es tracta d’un miratge –si es confirma que els ciutadans compleixen amb la festa– o si, en canvi, es confirma més endavant com una tendència”, es pregunta Daura.

Vendes repartides

En català, el llibre més venut d'aquesta diada ha estat 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra', de Jonas Jonasson. En castellà, el primer lloc l'ha ocupat 'El enredo de la bolsa o la vida', d'Eduardo Mendoza. Pel que fa a la no ficció, els llibres més venuts han sigut el tercer volum de memòries de Jordi Pujol i 'Más allá del crash', de Santiago Niño Becerra. "No han sigut primers llocs que hagin guanyat per golejada –ha recordat Daura–. Hi ha hagut molta diversificació en les vendes, potser gairebé hauríem de parlar d'empat tècnic entre molts dels llibres".

stats