23/04/2021

"Sembla la normalitat"

2 min
Un Sant Jordi perimetrat, a la plaça Reial

“Demà serà un dia preciós”. Ho piulava La Carbonera el 22 a la nit, després d’agrair la gentada que havien tingut a la llibreria, que els havia deixat sense energia ni paraules. Vaig llegir agraïments semblants de la Laie, la Tribu o Cal Llibreter, i vaig veure la gent i les cues a La Central, La Impossible, la Finestres o Casa Anita. El Sant Jordi començava molt bé, i la vigília hi havia nervis. Em va agradar veure els meus reflectits en el missatge de l’editora d’Anagrama, Isabel Obiols, que es definia “absurdament nerviosa per demà, com la nit de Reis”. En Jordi Puig, editor de Comanegra, feia el mateix paral·lelisme i trobava la gent del llibre “passats de rosca de l’alegria”.

Poques hores de son després, amb un sol esclatant, Sant Jordi. Em sembla que aquest no l’oblidarem: sempre és un dia estimat i celebrat, però l’alegria que vaig veure ahir al carrer em va semblar especial, nova, tot i que paradoxalment volia acostar-se a la que vivíem cada any. Una noia em va dir “Sembla la normalitat”, i vaig pensar que era una mica això. La diada d’aquest any representava moltes coses, poder sortir al carrer i celebrar-la ens va acostar a la vida que teníem: durant tot un dia, semblava que la recuperàvem. Però com que només “semblava” la normalitat, hi havia cues per entrar a les llibreries i als recintes perimetrats. Algunes no eren curtes, però enlloc de protestes, vaig sentir gent que s’ho prenia tan bé que celebrava haver-se pogut acostar als llibres sense aglomeracions. Potser eren les meves ganes de Sant Jordi, però ahir em va semblar que només veia gent contenta. Creuar-me amb el Xavier Antich em va confirmar la sensació: “Quin dia tan maco, Anna!”

Fa un parell de dies, l’editor i traductor Jordi Martín Lloret deia a Twitter: “Sigueu feliços, sí; però, si us plau, el Sant Jordi tinguem-lo bo”. Em va fer riure, a mi tampoc m’agrada el “Feliç Sant Jordi”. Però després del que vaig veure ahir, Jordi, em sembla que podem fer una excepció i dir que sí, que ha estat un bon Sant Jordi, però sobretot un Sant Jordi feliç.

stats