Cultura 31/03/2021

Una sèrie sobre una colla de conspiranoics ultres partidaris de Trump

'Q: en el ojo del huracán' desvela qui ha liderat un moviment clau en la política nord-americana

3 min
Fredrick Brennan, fundador de 8chan, a la docusèrie 'Q, en el ojo del huracán'.

'Q, en el ojo del huracán'

Cullen Hoback per a HBO. En emissió a HBO España

L'any 2016, en plena campanya de les eleccions presidencials que es disputaven Hillary Clinton i Donald Trump, als Estats Units es va fer viral una falsa notícia delirant. Va córrer la brama a les xarxes que el soterrani d'una pizzeria de Washington era la base de pràctiques pedòfiles i satàniques dutes a terme per un cercle secret de gent poderosa comandada, entre d'altres, per la candidata demòcrata a la presidència, Hillary Clinton. Tant li va fer que no hi hagués cap denúncia ni prova al respecte, que la policia desmentís la notícia o que el local en qüestió ni tan sol disposés de soterrani. La idea que existia un grup de gent de l'elit vinculada al partit demòcrata i a Hollywood que mantenia xarxes d'explotació de menors i s'entregava a rituals satànics ja havia quallat en la ment de milers de nord-americans. L'anomenat Pizzagate es considera un dels precedents de QAnon, el moviment instigador d'aquesta i altres teories conspiranoiques, amplificades en certs fòrums digitals i utilitzades com a arma política per sectors del supremacisme blanc. El que en principi semblava un fenomen marginal va acabar mobilitzant masses de trumpistes en l'assalt al Capitoli el gener passat. Però, qui s'amaga rere aquest nom d'usuari que va començar a difondre missatges en fòrums com 4chan i 8chan fins a esdevenir el líder anònim de milers de seguidors enfervorits? Aquesta és la incògnita que pretén resoldre Q: en el ojo del huracán, la docusèrie de sis episodis quatre dels quals ja s'han estrenat a HBO.

El seu creador, Cullen Hoback, ressegueix de forma detallada el sorgiment, auge i col·lapse del fenomen al llarg dels últims anys a partir sobretot de contínues entrevistes amb els responsables de 8chan, la web que han covat el culte a QAnon. Per una banda tenim en Fredrick Brennan, el jove que va fundar aquest fòrum com a “refugi” per a molts usuaris vinculats al Gamergate, la campanya d'odi contra les dones que denunciaven el masclisme en el món dels videojocs. Brennan ha acabat desvinculant-se d'allò que representa 8chan, sobretot després de massacres com la de Christchurch, així com de Jim i Ron Watkins, els posteriors propietaris del web. Aquest tàndem de pare empresari i fill programador són els altres grans protagonistes de la docusèrie, unes figures inquietants que justifiquen mantenir una web que allotja ideologia ultra i discurs d'odi a dojo per la sacrosanta llibertat d'expressió emparada per la Primera Esmena. La sèrie explica com la legislació nord-americana, el que es coneix com a secció 230, ha propiciat el boom d'aquest tipus d'empreses digitals ja que deslliura els propietaris de les pàgines de qualsevol responsabilitat legal respecte allò que hi publiquin els usuaris.

Hoback està encantat amb l'ingent material i el gran nombre de contactes amb què compta, i no s'adona que la sèrie, més esporgada, guanyaria en ritme i claredat sense que això n'afectés el contingut. També li agrada embolicar molt la troca amb l'enigma de qui és QAnon, mentre s'atura en “sospitosos” com Steve Bannon o Michael Flynn. En el sisè i darrer episodi, l'investigador es mulla a l'hora d'identificar una persona en concret com a el líder ocult d'aquesta secta conspiranoica de “soldats digitals” al servei de l'agitació trumpista. Més enllà de l'encert de la seva hipòtesi, Q, en el ojo del huracán ofereix un oportú repàs al creixement de les teories conspiranoiques a Internet, als personatges i condicionats que ho han facilitat i als corrents polítics amb què es retroalimenten.

stats