Cinema
Cultura 17/12/2013

Shia LaBeouf demana perdó per haver plagiat un còmic en un curtmetratge

Han enxampat l'actor per haver copiat la història, els personatges i els diàlegs del còmic 'Justin M. Damiano', de Daniel Clowes, sense acreditar-ho en el seu curt 'Howard Cantour'

Ara
2 min
Shia LaBeouf

Barcelona"L'he cagat", es lamenta Shia LaBeouf en el seu compte de Twitter. El protagonista de films com 'Transformers' ha confessat a través de la xarxa social que va fer servir el còmic de Daniel Clowes 'Justin M. Damiano' com a "inspiració" en el curtmetratge 'Howard Cantour', que es va presentar en la secció oficial en el Festival de Canes del 2012.

"Em penedeixo profundament de la manera en què aquests esdeveniments s'han produit i vull que Daniel Clowes sàpiga que tinc una gran admiració i respecte pel seu treball", afirma LaBeouf en un tuit. "En la meva excitació i ingenuïtat com a cineasta amateur, em vaig deixar endur pel procés creatiu i no vaig acreditar-lo apropiadament", continua.

Clowes és un dels autors de còmic més importants de les últimes dècades, responsable d'obres com 'Ghost World', 'Wilson' o 'Mister Wonderful'. Ha publicat el seu treball a mitjans com 'The New York Times' i ha adaptat alguns dels seus còmics al cinema en films de Terry Zwigoff, com 'Art School Confidential' i 'Ghost World'. El còmic 'Justin M. Damiano' va aparèixer el 2007 en l'antologia editada per Zadie Smith, 'The book of other people'.

"La primera notícia que he tingut del curt ha estat aquest matí, quan m'han enviat un enllaç –explica Clowes al portal BuzzFeed–. "Mai he parlat ni coincidit amb LaBeouf. Que jo recordi, mai he vist cap dels seus films. I m'ha sorprès, com a mínim, veure que ha copiat el guió i moltes de les referències visuals d'una història molt personal que vaig ver fa sis o set anys. No puc imaginar-me què li passava pel cap".

Tant el film com el còmic arrenquen amb la narració del protagonista, que diu: "Un crític és un guerrer, i en el nostre camp de batalla tenim els mitjans de glorificar o demolir (ja sigui un film, una carrera o una filosofia) influenciant la percepció de formes que, si són honestes i sentides, poden tenir moltes repercussions". La resta del curtmetratge, aparentment, està plena de paral·lelismes i cites literals del còmic. El protagonista és un crític veterà que flirteja amb una jove i bonica crítica 'freelance'.

El tràiler del curt continua 'online', però LaBeouf ha retirat el curtmetratge de la xarxa tan bon punt que ha transcendit la notícia.

stats