Arqueologia
Cultura 28/04/2014

A la recerca de les restes òssies de Miguel de Cervantes

Un equip de científics ha posat en marxa una operació de cerca al Convent de les Trinitàries de Madrid, on es creu que està enterrat

Efe
2 min

MadridL'escriptor Miguel de Cervantes va morir el 1616, però fins avui mai no s'havia intentat localitzar la seva tomba. Quasi 400 anys després, aquest dilluns ha començat la cerca de les seves restes òssies al Convent de les Trinitàries de Madrid, on es creu que va ser enterrat per desig propi.

La investigació, dirigida per Luis Avial, estarà dividida en tres fases, i tindrà un cost total d'uns 100.000 euros. La primera fase –que comença avui– consisteix a identificar les cavitats de l'església en les quals es van poder produir enterraments. L'equip prendrà mostres del sòl i les parets del temple amb l'ajuda d'un radar i un aparell d'infrarojos que calcula els canvis de temperatura. També es prendran mostres d'una cripta a la qual ningú accedeix des del 1955.

Durant el mes següent, es processarà tota la informació per obtenir "una imatge tridimensional i absolutament completa de tot l'edifici". Si aquesta primera fase té èxit, es passaria a la segona, consistent en l'extracció de les restes òssies, de la qual es faria càrrec el forense Etxeberría.

Un cop recollides les mostres s'iniciaria la tercera i última fase, la del laboratori, consistent a analitzar les restes que els científics esperen poder identificar gràcies a algunes característiques antropològiques de l'escriptor, com les lesions que va patir a la batalla de Lepant del 1571 –dues ferides d'arcabús, una al pit i l'altra, a la mà esquerra–. No es podran, però, analitzar les restes òssies per l'ADN, ja que no queda descendència directa de l'escriptor.

Luis Avial enfronta amb optimisme la recerca d'aquestes restes òssies, tot i que adverteix que el projecte no té l'èxit assegurat i podria topar amb una complicació: l'edifici on es cerca Cervantes està declarat bé d'interès cultural (BIC), i això exigeix un grau de protecció molt alta pel valor del convent en si mateix.

stats