ART
Cultura 22/11/2012

Un cotxe sinistrat és la felicitació de Nadal de la Fundació Miró

L'artista Jaume Pitarch, autor de l'obra 'Estel caigut', considera que els valors del Nadal s'han distorsionat i encasta un vehicle, que simbolitza el luxe, el poder i la societat de consum

Ara
1 min
Cotxe sinistrat Miró

BarcelonaLa Fundació Joan Miró inaugura avui la seva nadala 'Estel caigut', que consisteix en un cotxe sinistrat sobre l'herba del pati de l'olivera de l'entitat. Així, l'artista barceloní Jaume Pitarch proposa una reflexió sobre la situació actual i la deriva socioeconòmica que l'ha provocada. Pitarch pina que el Nadal, festa emblemàtica de la distorsió de certs valors, només pot ser vist en aquests moments com un Nadal "estrellat".

El cotxe encastat té com a símbol un estel, que en el relat nadalenc cristià actua com a far o guia dels reis d'Orient, i aquest estel caigut, en forma de vehicle, representa l'estavellament de tot el que simbolitza: el luxe, el poder i la fiabilitat, un objecte de desig en una societat consumista. La ràdio del cotxe, encara engegada, emet els butlletins informatius en temps real, la qual cosa indica que la peça es llegeix en clau d'actualitat, ja que l'estavellament encara està passant. A més, els quatre intermitents del cotxe encesos, transmeten la urgència de reaccionar. Segons Pitarch, "aquesta reflexió podria actuar com a substitutiu del ritu consumista tan propi d'aquestes festes i que progressivament les va buidant de contingut espiritual".

stats