Cultura 11/12/2021

Una nit d'himnes inoblidables amb els Sopa de Cabra al Liceu

El grup reivindica la força de l’emblemàtic disc ‘Ben endins’

2 min
Un moment del concert de Sopa de Cabra al Liceu

Barcelona"Bona nit, malparits!" cridava Gerard Quintana a l'inici de Ben endins, el tercer disc de Sopa de Cabra i, encara ara, el més venut de la música en català. Trenta anys després de publicar-lo, els gironins l'han tornat a defensar en directe al Liceu aquest dissabte, en un concert memorable –entre l'obligada nostàlgia i la vigència de l'actual etapa creativa del grup– organitzat pel diari ARA.

"Bona nit! –ha cridat Quintana aquesta nit, i després d'una petita pausa per crear expectació, ha afegit:– Malparits!". Amb la infal·lible Tot queda igual s'han posat el públic a la butxaca. "Aguantarem el fred, i esperarem fins que el bon temps tornarà", han cantat a Bloquejats. La història d'amor s'empeltava, en fragments com aquest, de l'incert present, encara marcat per la pandèmia.

En format de septet, els Sopa han sonat compactes i inspirats durant les gairebé dues hores de concert. Els mòbils no deixaven d'enregistrar fragments d'aquestes cançons de joventut, sexe i alcohol convertides en himnes. "Si fa trenta anys, quan vam gravar el disc al Zeleste, ens haguessin dit que algun dia tocaríem al Liceu, ens hauria semblat impossible –ha dit Quintana–. Més tard la cosa va canviar, i va arribar a venir-hi la Pantoja... Ara, el Liceu és el lloc ideal per tocar-hi rock'n'roll!"

La màgia de tornar als 90

Mai trobaràs ha aixecat part de l'audiència, que picava de mans i enfilava dits cap al sostre del Liceu, com si els 90 haguessin tornat. "Qui ens havia de dir que 30 anys després de Ben endins Joan Carles seria vist com un putero i un comissionista que viuria en una dictadura esperant tornar a la Sarsuela", ha dit Quintana a l'inici d'aquesta cançó sobre prínceps blaus. Relaxat i comunicatiu, el cantant ha tingut també un record per a Ramon Muntaner, mort aquesta setmana, i li ha dedicat l'enèrgica No vull canviar de pell.

Mentre Quintana introduïa L'Estació de França, "que abans era internacional, ara és de rodalies", Josep Thió ha dit al seu company de grup que s'havia saltat una cançó. Era No tingueu pressa, una de les més celebrades de la vetllada, juntament amb El boig de la ciutat, Sota una estrella i El far del sud. Cercles –del disc homònim del 2015–, Si et va bé i Camins –de Plou i fa sol (2001)– han tancat els bisos del concert, reivindicant la continuïtat i vigència del grup. "Visca Catalunya lliure!", havia cridat una estona abans part del públic en una pausa entre cançó i cançó. "I L'Empordà!", ha afegit Quintana. Thió ha començat a tocar el riff que precedeix "nascut entre Blanes i Cadaqués". "Ara ets tu qui se n'ha saltat una", s'ha queixat, amb un somriure, el cantant. L'Empordà ha estat, potser, el cim més alt i vigorós d'una gran nit.

stats