Cultura 13/04/2013

Superman, jove amb 75 anys

L'heroi fa el salt al suport digital

Efe
2 min
Exposició de Superman al Saló del Còmic de Barcelona

BarcelonaAquest juny, Superman complirà 75 anys, una edat de jubilació fins i tot en països amb problemes de solvència, encara que l'home d'acer que s'amaga després de l'apocat Clark Kent, segueix reinventant-se generació a generació, i ara aquesta icona mundial acaba de fer un pas cap al suport digital. El Saló Internacional del Còmic de Barcelona que se celebra aquests dies a la capital catalana està dedicant una interessant exposició antològica sobre aquest personatge de Jerry Siegel i Joe Shuster, que va veure la llum en el primer número de l''Action Comics' del juny del 1938, en què Superman aixecava un cotxe davant la perplexitat dels transeünts.

"Crec que a les noves generacions cal recordar-los de tant en tant que Superman va néixer en paper, que no és un personatge de cinema sinó que procedeix del còmic", remarca a Efe el comissari de l'exposició, Toni Guiral, sobre aquest extraterrestre amb poders procedent del planeta Krypton, adoptat i educat per uns grangers quan la seva nau va caure a la Terra.

Rubén González, un reconegut "supermanista" recordava en una xerrada organitzada en el marc del saló, que Siegel i Shuster es van inspirar en l'atlètic actor Douglas Fairbanks jr. de la pel·lícula 'El lladre de Bagdad' i en l'apocat Harold Lloyd per al seu alter ego, Clark Kent. Per al comissari de la mostra, Superman és el superheroi en calçotets vermells per antonomàsia que no només ha "envellit bé", sinó que, a més, forma part d'aquest selecte grup de personatges de còmic conegut per tothom, al costat de Spiderman, Batman... "i Mortadel·lo i Filemó".

"Està en plena forma perquè en DC còmics són molt llestos i el que fan és actualitzar-lo cada certs anys, i ho fan bé perquè busquen els nous lectors que no tinguin el pes de la llarga història que arrossega el personatge, encara que sempre mantenint els orígens", explica expert.

DC Comics –que "va matar" Superman el 1993– no vol perdre cap oportunitat de connectar amb possibles nous adeptes, i segons ha explicat al saló de Barcelona l'editor Hank Kanalz, el salt al suport digital ha permès augmentar els seus lectors en un 42%. Però Kanalz ha reconegut en una taula rodona celebrada al voltant del personatge que té un amor per l'olor al paper i la tinta que difícilment serà substituït per una tauleta digital.

stats