Patrimoni
Cultura 16/06/2022

Tarragona recupera un altar romà dedicat a Júpiter robat el 1962

El seu últim propietari, un col·leccionista nord-americà, l'ha retornat de manera voluntària

ARA
2 min
L'altar robat

BarcelonaEl Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha recuperat una peça romana sostreta l'any 1962 i que s'havia venut il·lícitament a través de cases d'antiguitats. Es tracta d'un altar de 12 centímetres d'alçada i marbre blanc, segurament d'ús domèstic, dedicat al déu Júpiter que dataria entre el segle I i II aC. Actualment es trobava en mans d'un ciutadà nord-americà, que l'hauria comprat en una subhasta a Londres el 2010.

A l'altar hi ha una inscripció llatina: "Iovi Optimo Maximo Capitolino Sacrum", que es traduiria com "Al Sacre Júpiter Capitolini, boníssim i màxim". Els tècnics del MNAT han confirmat que la peça va ser sostreta del museu als anys 60 del segle XX i que formava part del fons de la institució des de l'any 1880, data en què ja apareix en un catàleg.

La tasca d'investigació van començar el 2015, quan els carrabiners italians van alertar que la peça estava a la venda en una casa de subhastes en línia dels Estats Units. Seguint aquest fil, es va esbrinar que una coneguda sala de subhastes de Londres l'havia adquirit el 2002 i l'havia venut a un ciutadà nord-americà el 2010. La peça va ser entregada a l'ambaixada espanyola a Londres per aquest ciutadà nord-americà de manera voluntària.

No s'ha identificat el lladre

L'operatiu policial ha involucrat unitats d'investigació de les policies espanyola, britànica, italiana i nord-americana. La voluntat del museu és exposar pròximament la peça, que té un alt valor patrimonial.

Amb l'altar dedicat a Júpiter, ara fa seixanta anys, es va robar una segona peça, de la qual de moment no es té constància d'on podria ser. En la documentació de l'època no consten les circumstàncies que envolten el furt i "es perd la pista de les peces", segons ha dit la directora del MNAT, Mònica Borrell. Es desconeix qui va ser l'autor del robatori i fonts policials han apuntat que el delicte hauria prescrit. Pel que fa a l'últim propietari de l'altar, no se li ha imposat cap multa. Borrell ha assenyalat que un dels problemes a què han de fer front en arqueologia és que en algunes de les primeres excavacions no es van arribar a catalogar totes les peces i algunes van acabar o bé en col·leccions privades o en subhastes il·lícites.

stats