Teatre

'L'adversari' de Carrère, a mans de Julio Manrique, obrirà el Temporada Alta

Angélica Liddell, Christiane Jatahy, Juana Dolores, Cabosanroque i Malpelo, entre les coproduccions gironines

3 min
Pere Arquillué protagonitza 'L'adversari'

BarcelonaEl gran cas de mentida i assassinat que va commocionar França als anys 90, i que Emmanuel Carrère va immortalitzar al llibre L'adversari, serà l'espectacle inaugural del festival Temporada Alta de Girona el 7 d'octubre. L'adaptació de l'obra anirà a càrrec del trio que acaba de guanyar un Max per adaptar Carrer Robadors, Cristina Genebat, Marc Artigau i Julio Manrique, i la dirigirà aquest darrer amb dues primeres espases actorals: Pere Arquillué en el paper de Carrère i Carles Martínez en el de l'home que, després de mentir a la seva família durant 18 anys fent-se passar per un prestigiós metge de l'OMS (quan va deixar els estudis a segon curs), va assassinar a sang freda la dona, els fills, els pares i el gos. "Per què explico la seva història? Què hi ha de mi en aquest monstre? Com pot ser que darrere el personatge no hi hagués res?" són algunes de les preguntes que es planteja Manrique a l'hora d'abordar-la.

El Temporada Alta, que programarà un centenar d'espectacles del 7 d'octubre al 12 de desembre, ha avançat el 20% del seu cartell: la vintena de coproduccions que tenen entre mans. Hi ha noms sucosos com el d'Angélica Liddell amb una obra de text sobre la caritat (Caridad), un espectacle de Christiane Jatahy sobre la violència al Brasil (Després del silenci) i la descoberta de les argentines Piel de Lava amb una obra sobre miners (Petróleo). També la instal·lació dels Cabosanroque dedicada a Mercè Rodoreda (Viatges), l'obra de Mal Pelo The bluebird call i el concert d'Ute Lemper i la Gio Symphonia.

A més d'ajudar a teixir llaços internacionals, "el més important és ajudar a fer que hi hagi noves produccions", explica el director del festival, Salvador Sunyer. Així que Temporada Alta vol ser un "hub de creació" d'on sortiran mitja dotzena de muntatges més que faran temporada a Barcelona. A més de L'adversari, que anirà al Teatre Romea, s'estrenaran Instruccions per fer-se feixista amb Mercè Arànega i direcció de Miquel Gorriz; el nou muntatge de Juana Dolores sobre l'amor titulat, provocadorament, Hit me if i'm pretty; l'estripada política de La gran farsa, que ha escrit el crític de teatre de l'ARA, Santi Fondevila, i que dirigirà Ramon Simó; la comèdia Tocar mare de Marta Barceló, dirigida per Jordi Casanovas, i una obra sobre la vellesa titulada Moriu-vos, d'Anna Maria Ricard. Més de 30 obres coproduïdes pel Temporada Alta segueixen de gira, com ara L'oncle Vània que va dirigir Oskaras Korsunovas i que marxa ara a Lituània, o Història d'un senglar, que ha fet gira espanyola i recalarà a La Villarroel, entre altres. "No té sentit que fem espectacles si després no tenen una exhibició assegurada", diu Sunyer, que assenyala justament la dificultat de trobar forats als teatres de la capital.

Aquest any els autors que participaran al Torneig de Dramatúrgia seran Yaiza Berrocal, Víctor Borràs, Xavi Buxeda, David Mataró, Berta Prieto, Lola Rosales, Carla Rovira i Sergio Serrano. Isaki Lacuesta farà el curt que cada any anuncia el festival i una instal·lació vinculada.

A més, han avançat quatre perles que vindran. La necessitat de trobar finançament de les companyies ha fet que el Temporada Alta ja hagi avançat part de la producció a espectacles que es veuran el 2023. Els artistes: La Veronal amb un espectacle per a joves, Nao Albet i Marcel Borràs parlant d'amistat i ego, els catalans El Eje col·laborant amb l'argentí Sergio Boris i el Col·lectiu Las Huecas parlant d'amistat.

stats