El Tribunal de Cassació de Brussel·les decidirà el 18 de gener sobre l'extradició de Valtònyc

Després del recurs de la Fiscalia, la justícia del país opta per donar-se una setmana mes

2 min
El raper Valtònyc, al Tribunal de Cassació de Bèlgica per la vista sobre el recurs contra la denegació de la seva extradició

Brussel·lesEl cas del raper Valtònyc a Bèlgica encara no s'ha acabat. El Tribunal de Cassació de Brussel·les decidirà el dimarts 18 de gener sobre l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas a Espanya, després d'una vista aquest dimarts en què ha escoltat les al·legacions de la Fiscalia belga i de la defensa del músic, a qui Espanya reclama per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. El Tribunal d'Apel·lació de Gant ja va tombar l'euroordre a finals de desembre, però la Fiscalia belga, en nom de l'espanyola, va decidir recórrer encara a l'última instància judicial, que és la que decidirà dimarts vinent.

Segons ha explicat l'advocat del raper, Simon Beckaert, després d'una vista íntegrament en neerlandès, el que la Fiscalia belga en nom de l'espanyola està intentant és que "s'adaptin" els delictes pels quals Espanya va condemnar Valtònyc a la legislació del país i així es pugui activar l'extradició. Segons la defensa del músic balear, però, la justícia belga no té competències per fer-ho. Sigui com sigui, la defensa de l'exiliat es mostra confiada i recorda que, en el pitjor dels casos, si el jutge estima el recurs de cassació de la Fiscalia belga el cas haurà de tornar a la instància anterior, el Tribunal d'Apel·lació de Gant, i s'haurà de revisar de nou. "No significarà l'extradició, sinó que tornem a començar. Aquesta història no s'ha acabat", ha dit Beckaert.

Les autoritats espanyoles no han deixat d'acumular revessos en el cas del músic balear. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i el Tribunal Constitucional belga es van pronunciar en contra de les demandes de l'estat espanyol. Després del primer rebuig en primera instància, un segon jutge belga va decidir preguntar a la justícia europea si en el cas de la demanda per enaltiment del terrorisme l'euroordre s'havia emès correctament, i el TJUE va concloure que no perquè Espanya demanava una pena de presó pel delicte que havia sigut revisada posteriorment al fet que el raper l'hagués comès presumptament. Tot seguit, el mateix jutge va preguntar al Constitucional belga si les injúries a la Corona eren punibles a Bèlgica, i aquest va acabar tombant un delicte que datava del segle XIX.

Amb tot això sobre la taula, el jutge de Gant va decidir rebutjar l'entrega però la Fiscalia espanyola (a través de la belga) ha volgut esgotar tots els cartutxos perquè, segons recull l'ACN, considerava que el Tribunal d'Apel·lació de Gant no havia justificat prou que els delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona no siguin punibles en la legislació belga. Dimarts vinent, doncs, arribarà la decisió, que pot ser definitiva, d'un cas que s'ha allargat durant més de tres anys.

stats