Cultura 29/01/2020

“El Valle de los Caídos hauria de ser un museu sobre el feixisme i la dictadura”

'La dictadura de pedra', de Sílvia Marimon i Queralt Solé, amb l’ARA del 31 de gener al 2 de febrer

Ara
1 min
Sílvia Marimon, coautora del llibre 'La dictadura de pedra'

El Valle de los Caídos va ser dissenyat per projectar l’ombra de la dictadura franquista i perpetuar el poder dels vencedors sobre els vençuts. Ni la Transició ni la democràcia han aconseguit a Espanya dissipar els secrets i l’opacitat que envolta un monument tristament únic en l’Europa dels nostres dies. Com es va finançar la seva construcció? Qui eren els treballadors esclaus que van treballar-hi durant una dècada? De qui són les despulles que s’amunteguen a les criptes? Quin simbolisme amaga la seva arquitectura? Qui és i què pensa el desafiant prior de l’orde de monjos que custodia el monestir del Valle?

Aquestes preguntes són les que respon el llibre La dictadura de pedra. El Valle de los Caídos, entre un passat negre i un futur incert (Ara Llibres), que es pot aconseguir amb l'ARA del 31 de gener al 2 de febrer per 17,90 euros.

Amb rigor i afany divulgador, la historiadora Queralt Solé i la periodista Sílvia Marimon il·luminen la foscor que envolta tot el que està relacionat amb el Valle de los Caídos fins avui, i es plantegen, encara, una pregunta: superada la polèmica sobre la tomba del dictador Francisco Franco, quins haurien de ser el destí i la funció d’aquest indret?

stats