Cinema
Cultura 05/10/2017

William Friedkin: "Crec en la pau per a Catalunya, l'única resposta és una solució pacífica i el diàleg"

El director de 'L'exorcista' recull el Gran Premi Honorífic del Festival de Cinema de Sitges

Acn
2 min
El cineasta William Friedkin amb el premi que ha rebut aquest dijous a Sitges

Sitges"Visca Catalunya! Visca Guillermo del Toro! I Visca Dario Argento!". Amb aquestes paraules ha arrencat aquest dijous la seva intervenció William Friedkin, director d'un dels grans clàssics del cinema de terror, 'L'exorcista', després de recollir el Gran Premi Honorífic del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que enguany celebra 50 anys.

Friedkin, però, ha anat més enllà en les seves referències al moment polític que viu el país. "Crec en la pau per a Catalunya; l'única resposta és una solució pacífica i el diàleg", ha manifestat entre els aplaudiments del públic. El veterà director cinematogràfic també ha apuntat que Catalunya té el suport dels Estats Units.

En la gala d'inauguració de la 50a edició del certamen, el director de 'L'exorcista' ha assenyalat que s'estan vivint temps força interessants. Ha recordat que un jove li va preguntar si creia en les possessions demoníaques i ha citat una frase de Hamlet que va fer servir per respondre-li: "Hi ha més coses al cel i a la terra de les que et puguis arribar a imaginar". "Un director de cinema creu que tot és possible", ha afegit.

Friedkin ha recordat que fa deu anys el Festival de Sitges el van honrar amb el premi La Màquina del Temps, però que no el va poder recollir per motius de salut, ja que va patir un atac de cor, i que Ángel Sala, director del certamen, va anar a Los Angeles a lliurar-li el guardó. En aquell moment li va prometre que vindria personalment al certamen a agrair a Sala i a l'audiència el premi.

El també director de pel·lícules com 'French connection' o 'Sorcerer' ha donat les gràcies a tota la gent que fa possible el festival i al públic, que porta 50 anys donant-li suport.

Uns minuts abans, el director del Festival de Sitges, Ángel Sala, ha assegurat que en aquesta cinquantena edició del certamen es parlarà de cinema i de cultura. "La cultura ens fa grans, tolerants i ens permet dialogar i parlar", ja que "en aquest món i en aquest país necessitem parlar i el diàleg, i comunicar-nos a través de la cultura". Sala ha manifestat que "el cinema fantàstic és la forma de cultura més tolerant que hi ha al món".

stats