L’absència de dones a la tecnologia, en cinc gràfics

Als llibres d’informàtica i tecnologia d'ESO només hi ha dos referents femenins, en contraposició amb 236 referents masculins

Eli Vivas, Sílvia Galilea, Laia Brufau i Carina Bellver / @StorydataBcn

És un secret a crits: el sector tecnològic és predominantment masculí. Però en quina mesura? Quina és la incidència femenina en aquest món de corbates? Com ha evolucionat al llarg dels anys? On són les dones en l'àmbit acadèmic? Falten referents des de l’escola? Radiografiem la bretxa de gènere a través de cinc gràfics.

Falten referents femenins a l’escola

Als llibres d’informàtica i tecnologia d'ESO només hi ha dos referents femenins, en contraposició amb 236 referents masculins. De fet, en el cas de la informàtica no apareix cap referent femení als manuals.

El batxillerat tecnològic és predominantment masculí

Al batxillerat els nois superen les noies en l’itinerari de ciències i tecnologia, mentre que les noies són àmplia majoria en arts i en humanitats i ciències socials.

La bretxa al batxillerat està estancada

Un 53,8% de nois elegeixen aquests estudis davant del 46,2% de noies, i aquest percentatge tan sols ha augmentat dos punts en l'última dècada.

Les carreres TIC, també masculinitzades

La paritat en els estudis tecnològics sembla pròxima abans d’arribar a la universitat, però en els estudis superiors s’evidencia la fuga de cervells femenins cap a les carreres de ciències i ciències de la salut, on les dones són majoria les aules. Per contra, l’àmbit de les TIC, que engloben les enginyeries, queda fortament masculinitzat.

Poca presència femenina en feines lligades a les TIC

En el món laboral, les dones només representen un 28% dels ocupats en el sector de les TIC. Malgrat que en els últims 12 anys hi ha hagut un increment de la presència femenina i que estem al punt més àlgid d’ocupació femenina en aquest sector, s’evidencia una marcada bretxa de gènere. Mentre la presència masculina ha crescut en nombres absoluts en 11.200 homes, la presència femenina només ha crescut en 550 dones en aquest mateix període.

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça