Microsites 19/05/2016

Sant Cugat del Vallès, la ciutat més rica de Catalunya: busca el teu municipi en aquest rànquing interactiu

La localitat del Vallès Occidental té un renda per habitant de 20.500 euros anuals, més del doble que Ulldecona, que és l'última amb 10.000 euros anuals

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaMunicipis més rics i més pobres segons la renda per habitant

(En euros bruts anuals, l'any 2013. Font: Idescat. Dades només disponibles per als municipis de més de 5.000 habitants i les capitals de comarca)

Sant Cugat del Vallès es va convertir l'any 2013 en la ciutat més rica de Catalunya, segons les últimes dades de renda per habitant publicades aquest dijous per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). La localitat del Vallès Occidental té una renda familiar disponible bruta per habitant de 20.500 euros anuals, un 26,6% per sobre de la mitjana catalana, de 16.200 euros anuals, i més del doble que Ulldecona, al Montsià, en últim lloc amb 10.000 euros anuals.

Sant Just Desvern, al Baix Llobregat; Sant Quirze del Vallès, al Vallès Occidental, i Tiana, al Maresme, completen les primeres posicions d'aquest rànquing. Teià, que havia estat el municipi més ric el 2011 i el 2012, cau fins a la sisena posició. Els municipis més rics es concentren majoritàriament en aquestes tres comarques de l'àrea metropolitana de Barcelona. La capital és la setena ciutat més rica, amb 19.000 euros per habitant.

Dels municipis de més de 5.000 habitants, els que tenen menys renda per habitant es concentren a les Terres de l'Ebre. A banda d'Ulldecona, en els últims llocs hi apareixen la Sénia i altres poblacions d'aquest àmbit territorial, com l'Ametlla de Mar o Alcanar, i alguna de les comarques gironines, com Lloret de Mar o Castelló d'Empúries. Els vuit últims municipis d'aquest rànquing estan per sota dels 11.000 euros anuals.

Rànquing de municipis segons la renda per habitant

(En euros bruts anuals, l'any 2013. Font: Idescat. Dades només disponibles per als municipis de més de 5.000 habitants i les capitals de comarca)

Diumenge, dossier sobre la segregació urbana

Després que aquest dijous s'hagi estrenat Ara Data, el nou espai dedicat al periodisme de dades a la web del diari, coincidint amb la publicació de les noves dades de renda per habitant dels municipis catalans, diumenge l'ARA dedicarà un dossier a analitzar el fenomen de la segregació urbana. Els continguts d'aquest dossier inclouran, a l'edició digital, diversos gràfics i mapes interactius per explorar a fons les dades.

A banda d'aprofundir en les noves dades de renda publicades aquesta setmana per l'Idescat, el dossier relacionarà aquesta informació amb altres bases de dades sobre el territori per identificar les claus de la segregació urbana. També recollirà dades històriques i les conclusions d'investigadors en ciències socials que han analitzat l'evolució del fenomen abans i després de l'esclat de la crisi.

stats