Els supermercats més barats i els més cars: busca el que tens més a prop

Alcampo és la cadena d'establiments més econòmica a Catalunya

Un Alcampo del Centre Comercial Diagonal Mar de Barcelona i un Consum de l'avinguda Prat de la Riba de Tarragona són els dos supermercats més barats de Catalunya, segons un estudi publicat aquest dimarts per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que ha recopilat els preus de 133 establiments de 12 municipis catalans. Agafant com a referència un índex en què 100 és el preu del supermercat més barat de l'Estat, un Alcampo de Vigo, aquests dos establiments catalans obtenen un resultat de 115. Els seus preus, per tant, són un 15% superiors.

Un supermercat Spar situat al carrer de la Creu de Girona és el que té els preus més elevats de Catalunya, entre els analitzats per l'OCU, amb un resultat de 160. Aquest establiment, doncs, és un 60% més car que el més barat de l'Estat, i aproximadament un 40% més car que els dos més barats de Catalunya. L'índex de preu dels productes envasats, dels productes frescos i de tota la cistella de la compra als 133 establiments de Catalunya inclosos a l'estudi es poden consultar en aquest rànquing interactiu, que permet filtrar els resultats per supermercat, adreça i municipi:

[ Si visualitzes aquest contingut des d'un dispositiu mòbil, fes clic aquí]

Quan es calcula el preu mitjà dels supermercats ubicats a Catalunya, Alcampo és la cadena d'establiments més barata seguida de Maxi Dia, Mercadona i Consum Basic. La primera obté un resultat de 116, i les altres estan pràcticament empatades amb 120, una diferència de preus que ronda el 3%. La cadena amb els preus més elevats és Sorli Discau, que s'enfila fins a un resultat de 154, seguida de Spar amb 151. De la cadena més barata a la més cara, a Catalunya, hi ha una diferència de més del 32%.

Segons l'OCU, entre les cadenes més barates i les més cares a nivell estatal, la diferència pot arribar a ser de 3.000 euros al cap de l'any. A una mateixa ubicació, si es trien els supermercats de les cadenes més barates, l'estalvi pot ser d'uns 900 euros al cap de l'any. El preu mitjà anual de la cistella de la compra estudiada per l'OCU, que inclou 231 productes envasats i frescos, és de 4.850 euros.

Les diferències que hi ha a Catalunya encara són més grans si el focus s’amplia a tot Espanya. Omplir el carretó de la compra és més car per a una família catalana que per a una de la Rioja. Els motius que porten una llar a triar un supermercat en lloc d’un altre són diversos: la varietat en el catàleg de marques, la qualitat dels productes propis, la proximitat de les seves botigues, la disponibilitat de la venda online i, sobretot, els preus.

En aquest cas, també hi ha una gran varietat de factors que determinen les possibilitats que aquesta família té de gestionar el seu estalvi. Per comunitats, Catalunya i les Illes Balears és on més car resulta omplir la cistella, mentre que la Rioja és la més barata. Per ciutats, Las Palmas de Gran Canaria i Barcelona són les més cares, però al mateix temps són les que ofereixen més opcions per estalviar. Les més barates són Almeria, Puertollano (Ciudad Real) i el Corredor del Henares (Madrid).

[ Si visualitzes aquest contingut des d'un dispositiu mòbil, fes clic aquí]

Ciutats més grans, més estalvi

L’establiment més car de tot l’Estat és el supermercat Sánchez Romero de Madrid, una ciutat que tot i tenir el local on omplir el cistell costa més diners també és la ciutat on hi ha més possibilitats d’estalviar, amb una forquilla de fins a 2.999 euros a l’any, per sobre de la mitjana estatal de 933 euros.

L’estudi comptabilitza internet com una ciutat més, i en el rànquing seria la tercera on més es pot estalviar, amb 1.827 euros, just per davant de Barcelona i Girona, amb un estalvi possible de 1.632 i 1.595 euros al mes. I com més petites són les ciutats, més es redueixen les possibilitats d’estalvi, amb els 276 euros de forquilla de Zamora com a prova. L’informe destaca que aquest any és més fàcil estalviar que l’any passat perquè han augmentat les diferències de preu entre establiments.

Segons l’informe de l’OCU, l’estalvi mitjà de 933 euros a l’any suposa gairebé la cinquena part de la despesa anual en alimentació d’una llar mitjana.

Venda ‘online’

En les vendes online, Mercadona és el supermercat més barat d’Espanya, per davant de Carrefour i Alcampo. Els més cars resulta que són precisament els supermercats que estan especialitzats en la venda online : Ulabox, Tu Despensa i El Corte Inglés.

Tots aquests rànquings provenen de l’últim estudi anual de supermercats de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que ha analitzat prop de 1.200 establiments en 63 ciutats espanyoles. Segons aquest informe, la despesa mitjana per llar en el cistell és de 4.138 euros a l’any, un 2,3% superior a la del 2015.

De fet, el mateix estudi de l’OCU constata que els preus han pujat un 0,7% de mitjana aquest any, mentre que l’any anterior havien caigut un 0,2% i també malgrat el descens de l’IPC. Per establiments, les principals cadenes han encarit els seus preus de manera més generalitzada que l’any passat.