Turisme

Deu destinacions per descobrir sense mòbil

Les propostes espanyoles més sorprenents per apostar per un turisme sostenible

4 min
Carcabuey és un poble de Córdoba

L’estat espanyol va rebre 13,7 milions de turistes durant el primer trimestre del 2023. La xifra és un 41,2% superior a la de l’any passat durant el mateix període. Els especialistes consideren que es pot superar el rècord aconseguit durant el 2019 (83 milions de turistes). Aquestes dades resumeixen la recuperació del sector, però obliguen els viatgers més responsables a planificar molt bé la seva escapada per fugir d’indrets massificats i localitzar propostes que apostin per un turisme més sostenible i respectuós amb l’entorn. Aparcar el mòbil i desconnectar encara és possible.

Alquézar (Osca) i Guadalupe (Càceres) van ser premiats a finals del 2002 com a Millors Pobles Turístics del 2022 en la segona edició del Best Tourism Villages by UNWTO, una iniciativa de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) que també va guardonar Rupit (Barcelona). Declarada Conjunt Historicoartístic, Alquézar convida els viatgers a retrocedir en el temps a través d'un relaxant recorregut pels seus estrets carrers empedrats i racons més emblemàtics. El municipi, pel qual passa el riu Vero, compta amb un castell d'origen islàmic. Els diferents edificis de la localitat permeten resseguir les empremtes que els diferents corrents artístics han anat deixant en el transcurs dels segles. Les panoràmiques són delicioses i conviden a allunyar-se del nucli antic i endinsar-se en la natura. La zona inclou autèntics tresors de l’art rupestre.

Monestir de Santa Maria de Guadalupe

Guadalupe, per la seva part, no arriba als 2.000 habitants. El Reial Monestir de Santa Maria és el monument més important de la localitat, però la qualitat dels seus serveis constitueix un valor afegit. El seu nucli històric dels segles XIV-XVI permet descobrir la típica arquitectura serrana amb els seus balcons i porxos. La població, que compta amb un Parador Nacional de Turisme, està plena de racons encantadors. Un dels atractius és el de comprar objectes tradicionals fets amb productes de la zona. Les valls que envolten el municipi són un paradís per als amants del senderisme i la natura.

Per als que busquen una altra manera de fer turisme, Andalusia té quatre espais protegits on dur a terme diferents activitats pel teu compte o de la mà d'empreses acreditades que promouen sempre la sostenibilitat. Totes elles apliquen la Carta Europea de Turisme Sostenible a Espais Naturals Protegits (CETS), una iniciativa d'Europarc que promou un turisme responsable amb el medi ambient. El Parc Natural de les Serres Subbètiques és un paratge natural que se situa al sud de la província de Còrdova i compta amb una extensió de prop de 32.000 hectàrees. La seva visita permet conèixer municipis com Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar, Priego de Córdoba, Rute, Luque o Zuheros. Un dels atractius que fan tan singular la zona és la naturalesa calcària dels seus materials, un tipus de formació anomenada càrstica.

El Parc Nacional de Doñana és un dels ecosistemes més grans de l’Estat, està format per platges, dunes, maresmes, vedats i una biodiversitat única a tot el continent europeu. De fet, cada any, desenes d'espècies d'aus europees i africanes crien i hivernen als seus paratges. Aus, rèptils, amfibis o mamífers es troben en aquest parc de visita obligada si ets un amant del turisme sostenible.

Parc Nacional de Doñana

Tot i que la majoria dels turistes la prefereixen quan fa fred per practicar esports d’hivern, Sierra Nevada també és un valor segur. És la cadena muntanyosa més alta de la península Ibèrica, amb elevacions que només es troben als Alps. Inclou el pic Mulhacén (3.482 metres sobre el nivell del mar) i catorze cims més per sobre dels 3.000 metres. El seu relleu és únic.

El Parc Natural de Cazorla, Segura i Las Villas és un espai natural amb una superfície de més de 200.000 hectàrees. El ventall d’activitats és molt ampli i ofereix plans respectuosos amb l’ecosistema per a tota la família, des del senderisme fins als esports d’aventura o l’astroturisme.

Una altra de les propostes interessants se situa al Parc Natural Cap de Gata-Níjar. Els seus paratges reflecteixen la naturalesa característica d'Almeria, una combinació de desert i mar. El seu valor paisatgístic no ha passat desapercebut a directors de cinema, que n'han fet tot un escenari de pel·lícula. El bo, el lleig i el dolentLawrence d'Aràbia i Conan el Bàrbar van ser rodades a les seves dunes.

El País Basc, aposta segura

El País Basc continua sent una de les destinacions més atractives per als catalans. Per fugir de llocs comuns, la comarca del Goierri és una aposta segura. Amb el seu projecte Goierri Gastronomika: Territori Idiazabal va ser la guanyadora dels Premis EDEN 2015 (Destí Europeu d'Excel·lència) pel seu compromís per la sostenibilitat. Aquesta zona està situada al bell mig del País Basc, al sud-est de la província de Guipúscoa, amb bona accessibilitat des de qualsevol de les seves tres capitals: Vitòria-Gasteiz, Sant Sebastià i Bilbao. En aquesta comarca trobaràs 18 pobles plens d'encant, majoritàriament de menys de 1.000 habitants, on podràs gaudir de la tranquil·litat. Pobles que combinen cultura i patrimoni amb aire pur, caserius on allotjar-se en plena muntanya amb paisatges fascinants situats entre el Parc Natural d'Aralar i el Parc Natural d'Aizkorri-Aratz. Desconnectar i disfrutar de la gastronomia local són dos dels grans atractius.

Noja (Cantàbria) també és un destí poc conegut. El municipi se situa en ple mar Cantàbric, entre les ciutats de Santander i Bilbao. El seu compromís amb el medi ambient es demostra per exemple amb la Fira Internacional Econoja. El 75% de la seva extensió és dins de la Reserva Natural dels Aiguamolls de Santoña, Noja i Joyel. Les seves platges de sorra fina i daurada són tan espectaculars com atípiques. A més, els seus aiguamolls converteixen Noja en un lloc de pas per a milers d'aus.

Baiona, un municipi costaner gallec, també és una aposta molt seductora. És una localitat situada a la vora del mar que durant anys i panys va concentrar el comerç fins que a finals del segle XIX Vigo li va arrabassar el lideratge. Artesania i tradicions marineres són dos dels seus principals encants.

Baiona a Galícia
Estratègia de Turisme Sostenible 2030

El govern espanyol, a través de la secretaria d'estat de Turisme, està elaborant l'Estratègia de Turisme Sostenible d'Espanya 2030, una agenda nacional de turisme per afrontar els reptes del sector a mitjà i llarg termini, impulsant els tres pilars de la sostenibilitat: socioeconòmica, mediambiental i territorial. Per a això, s'ha impulsat un procés participatiu en el qual s'està implicant el sector i les comunitats autònomes.

L'objectiu de la nova estratègia és assentar les bases de la transformació del turisme cap a un model de creixement sostingut i sostenible, que ens permeti mantenir la seva posició de lideratge mundial. El nou model estarà impulsat des de la millora de la capacitat competitiva i rendibilitat de la indústria, en els valors naturals i culturals diferencials de les destinacions, i en la distribució equitativa dels beneficis i les càrregues del turisme.

L'estratègia proposa un model de creixement turístic per als anys vinents basat en els següents principis: creixement socioeconòmic, preservació dels valors naturals i culturals, benefici social, participació i governança, adaptació permanent i lideratge.

stats