Un més de la família… també per viatjar

Les mascotes, sobretot gossos i gats, són un factor clau a l'hora de planificar les escapades familiars

4 min
Menta Rural, a l'Anoia, és un dels 800 allotjaments 'pet-friendly' que hi ha a Catalunya

El 2020, al 47% de les llars espanyoles hi vivia un animal de companyia. Així ho recull l’estudi Juntos en casa, de la Fundació Affinity, sobre l’impacte del covid-19 en els animals i en el vincle que s’hi té. L’estudi també destaca com, per al 71% de la població, l'animal de companyia és un pilar fonamental dins de l’àmbit familiar.

Una mascota, sobretot en el cas dels gossos i els gats, condiciona el nostre dia a dia, també a l’hora de viatjar. És per això que els propietaris cada cop més reclamen opcions pet-friendly. Així ho posa de manifest un estudi recent dut a terme per la Universitat de Còrdova, que apunta que nou de cada deu turistes compten amb la seva mascota a l’hora de viatjar i estarien disposats a pagar un 15% més si l’establiment s’adaptés als seus animals.

Mercat en auge

Per sort, sembla que la indústria turística del nostre país cada cop aposta més per oferir propostes en què els animals siguin benvinguts. Així ho ratifica Mercè Jiménez, fundadora de Turismocanino.es: “Alguns ho fan perquè els peluts hi són realment benvinguts i pensen en ells a l’hora de dissenyar l’experiència, i d’altres ho proven perquè veuen que hi ha un mercat en auge i volen guanyar aquests clients”.

Per a Jiménez, un allotjament pet-friendly hauria de complir com a mínim tres requisits: “no limitar per mida, ser flexible amb el nombre d’animals per habitació o allotjament i permetre que els animals puguin fer vida més enllà de l’habitació”. L’ideal, afegeix, “seria que no hi haguessin restriccions i la mascota pogués estar en els mateixos espais que els humans, però això no sempre depèn de l’allotjament, ja que, per exemple, hi ha municipis on, per llei, no es permet que estiguin a l’interior de bars i restaurants”. Jiménez opina sobre el fet de cobrar suplement en cas de venir amb mascota: “Cadascú ha de posar els preus que cregui i informar-ne amb antelació abans de fer la reserva. Els viatgers amb gos preferim un allotjament que no el cobri o que, si ho fa, sigui perquè ofereix un servei especial per al pelut, ja sigui llit, platets, premis...”

Destinacions de muntanya i interior

Les destinacions de muntanya i interior, amb les cases rurals com a allotjament estrella, són les preferides dels que viatgen amb animals de companyia, una tria que, a parer de Jiménez, respon al fet que “aquestes destinacions i allotjaments gairebé no tenen restriccions i són molt còmodes”. La raó? D’una banda, “que són destinacions perfectes per fer plans de natura i el clima és ideal a l’estiu, en contraposició amb les destinacions de costa, on hi ha poques platges canines i que, a més, siguin bones”. De l’altra, que els allotjaments de lloguer íntegre (cases rurals o apartaments) “ens permeten gaudir d’un espai còmode, ampli, amb cuina i menjador i potser fins i tot jardí o terrassa”.

Els propietaris del Nou Can Peric tenen cinc gossos, així que el fet que siguin 'pet-friendly' cau pel seu propi pes.

A Catalunya ja hi ha més de 800 allotjaments pet-friendly. Un d’ells és El Nou Can Peric, ubicat al Pirineu de Girona, a pocs minuts de Camprodon. És una finca formada per dues cases: la masia, on viu la família propietària i que compta amb quatre habitacions, i una segona, dividida en tres apartaments. El gran jardí al qual tenen accés tots els hostes i dotat de barbacoa és, juntament amb la seva ubicació, al bell mig de la natura, el que més atrau les famílies amb gos, les quals poden fer mil i una rutes i descobrir indrets com Beget, Setcases, la vall de Núria o les pistes de neu de Vallter. "Som una família que tenim cinc gossos i sempre ens trobem amb moltíssims inconvenients a l'hora de sortir de vacances. És per això que hem complert el nostre somni amb la casa, on poden venir les famílies amb peluts sense posar cap mena de limitació”, afirma la propietària, Esther Montoya.

A l’Anoia, a la Fortesa (Sant Pere Sallavinera), trobem Menta Rural, una masia que Laura Gabarró i el seu marit van adquirir i reformar fa un any i mig. La casa es caracteritza per la cura de cadascun dels detalls, bé a les quatre habitacions que posa a l’abast de les famílies amb gos, bé a la sala de lectura i televisió, al menjador i al jardí del qual disposen, on també hi ha una petita piscina. “Un any abans d'obrir vam adoptar el Blacky i ens vam adonar de com costa anar d'hotel amb una mascota, així que teníem claríssim que nosaltres volíem que els clients poguessin venir amb les seves mascotes”, recorda Gabarró. Allà els gossos poden accedir a totes les zones –menjador inclòs– i descobrir amb els seus propietaris llocs com el castell de Boixadors o el gorg de Nafre, a Copons. Menta Rural també col·labora amb empreses que organitzen activitats pet-friendly, com bicicletes elèctriques amb un remolc, excursions amb guia de muntanya o vols amb globus.

L'Empordà i la Costa Brava

Entre les activitats que podem fer a casa acompanyats de les nostres mascotes, a Mercè Jiménez l’han sorprès gratament l’Empordà i la Costa Brava, on, explica, “hi ha allotjaments realment dog-friendly". "Les platges canines són molt bones i es poden fer visites culturals (a la ciutat ibèrica d’Ullastret, les ruïnes d’Empúries o el Museu de la Ciutadella de Roses), d’oci (com pujar al tren turístic de Cadaqués o navegar pels canals d’Empuriabrava) i de natura", afegeix.

stats