ONZE DE SETEMBRE
Microsites Diada 2016 12/09/2016

C’s acusa Puigdemont d’avivar la confrontació

La formació taronja organitza una paella popular per reivindicar una Diada “per a tots”

Montse Riart
3 min
Unes 600 persones van participar en la paella popular de Ciutadans a Premià de Mar.

BarcelonaLa participació per primera vegada del president de la Generalitat en la manifestació de l’Onze de Setembre va servir als partits unionistes per reafirmar el missatge que la Diada s’ha polititzat i que exclou la població catalana que no combrega amb l’independentisme. Ciutadans va intentar ahir fer visible aquesta suposada segregació organitzant una paella popular a Premià de Mar “oberta a tothom”, en paraules de la líder de la formació a Catalunya, Inés Arrimadas. Amb tot, va acabar convertint-se en un acte de la militància taronja més semblant als que s’organitzen durant les campanyes electorals. No hi va haver discursos polítics, però la plaça de Can Fitó va acabar omplint-se de samarretes, gorres i ventalls taronges. L’única referència a la commemoració de l’Onze de Setembre, una senyera penjada a la carpa del partit. Abans de l’àpat, selfies d’Arrimadas amb simpatitzants i fotografia de rigor de la líder taronja remenant la paella amb un cullerot.

“Voldríem que la Diada fos per a tots i de tothom i que qualsevol ciutadà la pugui celebrar, però de moment és obvi que això no és així”, deia Arrimadas abans d’asseure’s a dinar. La líder de la formació taronja va acusar el president Puigdemont d’“irresponsable” i d’“alimentar la confrontació” amb l’Estat assistint a la mobilització de l’Assemblea Nacional i Òmnium Cultural. “Ni tan sols Artur Mas s’hi va atrevir, és clar que necessitem uns altres interlocutors”, sentenciava, reconeixent també que tampoc ajuden missatges com el del ministre José Manuel García-Margallo, que va assegurar que “un atac terrorista se supera però la dissolució d’Espanya és irreversible”.

Ponts de diàleg

Davant de la confrontació entre “rupturistes i immobilistes”, la dirigent de Ciutadans erigia la formació taronja com l’única capaç d’establir “ponts de diàleg” entre els governs català i espanyol i posava com a exemple el paper del líder estatal de la formació, Albert Rivera, a l’hora d’intentar formar un govern a Madrid. “Estan dient coses molt greus a tot arreu, el que volem és fugir de tot això i donar una sortida, la de parlar, negociar, cedir... Mai apostarem per la ruptura, però s’ha de parlar”, assegurava.

Arrimadas va carregar contra el govern de Puigdemont per “allargar l’agonia d’un procés de sis anys que no porta enlloc” i “prometre una futura independència d’aquí un any que no és real”. Va assegurar que “ha desconnectat dels problemes de Catalunya i de la majoria dels catalans” i va animar les institucions catalanes i espanyoles a buscar solucions “parlant” i evitant entrar en aquesta “dinàmica de declaracions creuades”.

El que preocupa als catalans

Ciutadans va tornar ahir a reivindicar els assumptes que asseguren que “ha oblidat” el Govern, com ara la lluita contra la corrupció, el treball digne, l’atur, el dèficit d’infraestructures i l’aposta pel corredor mediterrani. Amb la vista posada en la campanya per a les eleccions gallegues i basques -en què el líder de la formació, Albert Rivera, centra ara els esforços-, Arrimadas va reivindicar l’esforç de C’s per incloure aquests temes en l’acord segellat amb Mariano Rajoy. La líder de Ciutadans també va llançar un missatge a Podem, a qui va animar a reflexionar sobre la seva participació en la mobilització de l’Onze de Setembre, “al costat de Puigdemont i del govern que més retallades ha fet de la història de la democràcia”.

La tria de Premià de Mar com a seu de l’acte de Ciutadans no va ser casual. Cada any el partit busca una localitat per celebrar la Diada on la formació tingui una nodrida representació. L’any passat també va ser una arrossada, però a Tarragona, on tenen quatre regidors. Aquest any la formació va triar la població del Maresme que té per alcalde Miquel Buch -del PDC i president de l’Associació Catalana de Municipis-, i en què han aconseguit tres regidors.

stats