04/06/2014

Rubalcaba imposa el suport al nou rei

4 min

MadridAlfredo Pérez Rubalcaba deixarà la secretaria general del PSOE a finals del mes de juliol. En el poc temps que li queda pilotant el partit no està disposat a qüestionar el relleu del cap de l’Estat, malgrat que -després dels mals resultats a les eleccions europees- els socialistes van assegurar que els calia obrir-se més a la societat i aprofundir en la participació democràtica dels ciutadans. Ahir el líder de l’oposició va deixar clar que això no inclou la successió a la Corona i va fer servir la seva autoritat interna per intentar apaivagar les veus discordants al partit.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Rubalcaba va admetre que el partit fundat per Pablo Iglesias el 1879 té “unes fondes arrels republicanes” però que ara, el 2014, s’imposa la fidelitat a l’aposta per la monarquia parlamentària que van fer durant la Transició. “Aquest consens nosaltres no el trencarem, és un valor que dóna fermesa a la nostra convivència”, va afirmar en un acte a Madrid. Reivindicant el paper dels socialistes en el període que va permetre transitar de la dictadura a la democràcia, es va mostrar “orgullós” dels pactes que es van produir aleshores i de tot el que han permès. Segons va dir, l’abdicació del monarca en favor del príncep hereu és tan sols un capítol més d’aquells acords.

Les Balears planten cara

Des que dilluns es va saber la decisió de Joan Carles, la direcció del PSOE -i la del PP- han mirat de posar-hi un vernís de normalitat institucional que, no obstant, grinyola amb la rapidesa que els dos grans partits estatals han imposat al procés per fer el relleu al tron. Tramitar la llei orgànica amb caràcter d’urgència deixa menys aire als que volen aprofitar el moment per obrir el debat entre monarquia i república. L’encara secretari general socialista va treure importància a les concentracions que hi ha hagut arreu de l’Estat per reclamar un referèndum. Segons va dir, això entra “dins del funcionament normal d’una democràcia”. Però la polèmica també s’ha instal·lat a les seves files.

A la reivindicació del corrent intern Esquerra Socialista i de les joventuts de la formació s’hi va sumar ahir la federació de les Illes Balears. La secretària general, Francina Armengol, va defensar la necessitat d’una consulta vinculant sobre la continuïtat de la Corona. Va afirmar que és una oportunitat per respondre a la demanda ciutadana de “més democràcia”. El diputat balear Guillem Garcia Gasulla va demanar llibertat de vot quan el Congrés doni llum verda, la setmana que ve, a la llei que regula l’abdicació reial. El grup parlamentari ja ho descarta.

El Partit Socialista del País Valencià (PSPV) va ser menys contundent. El seu líder, Ximo Puig, es va mostrar partidari que siguin “les noves generacions les que referendin un nou pacte constitucional”, sense tancar-se a cap qüestió. “Poden plantejar-se totes sense por”, va dir Puig. Ara bé, va matisar que la monarquia no li sembla l’element troncal de la reforma constitucional que, a parer seu, hauria de liderar el nou equip que surti del Congrés que els socialistes faran a finals de juliol.

Sense por a fugues internes

Més deures, doncs, per al futur secretari o secretària general. Rubalcaba, que sabia des de feia setmanes la decisió de Joan Carles i ha volgut mantenir-se al càrrec fins que culmini el procés, no obrirà ara aquesta carpeta. A més, la direcció del grup parlamentari creu que no hi haurà fugues entre els diputats i proven de reduir-ho a un simple tràmit per donar “compliment a la Constitució”. L’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va avalar el posicionament del seu successor i de l’executiva del PSOE. Va afirmar que donar suport a la proclamació de Felip VI és el “més republicà” que es pot fer, en nom de l’estabilitat. El debat, però, amenaça de seguir viu.

El PSOE andalús, per la reforma constitucional

Alfredo Pérez Rubalcaba, un dels principals defensors de l’anomenada tercera via a Madrid, demana que s’aprofiti el “temps nou” que s’obrirà per fer canvis de fons. Un guant que recull el PSOE andalús, la federació més important del partit, i que, per molts, pot acabar liderant el socialisme estatal. La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, possible futura secretària general, ja va fer dilluns una lectura en clau de relleu generacional de l’abdicació. Ahir el seu partit va llançar un missatge clar a la resta de formacions: cal renovar el pacte constitucional sota el paraigua del futur regnat de Felip VI.

El secretari d’organització del PSOE-A, Juan Cornejo, va avançar que volen impulsar una reforma constitucional amb “tranquil·litat” per refer “grans consensos” que “portin a uns altres trenta o quaranta anys de pau, convivència i llibertat en aquest país”. De fet, ja va començar a enumerar les peces que caldria retocar: avançar cap a una reconfiguració federal de l’Estat, reformar el model de finançament autonòmic i el repartiment de competències, blindar els serveis públics essencials (educació i sanitat) i modificar aspectes relacionats amb la casa reial. Falta saber si Díaz es posarà al capdavant de la tasca.

stats