Energia

Aïllaments i electrodomèstics eficients, claus per reduir el consum energètic

Canviar a la tarifa regulada pot reduir un 75% la factura del gas, segons l'OCU

3 min
Cinc consells per gastar menys en llum
Dossier Com estalviar Desplega
1
La urgència d’estalviar
2
Aïllaments i electrodomèstics eficients, claus per reduir el consum energètic
3
El laberint (amb sortida) de les hipoteques variables
4
Els millors trucs per estalviar en cultura
5
Menús i aplis per aprofitar el menjar, la recepta per gastar poc

BarcelonaL’hivern que s’acosta s’espera com un dels més durs a Europa, no pas perquè hagi de ser més fred que de mitjana, sinó per la possible escassetat de gas natural derivada de la invasió russa d’Ucraïna, sobretot al centre d’Europa. A Espanya no s’espera, de moment, arribar a l’extrem de tenir talls de subministraments, però la guerra es nota des de fa mesos a les factures del gas, llum i gasolina de les famílies.

Què podem fer per reduir tant el consum com el cost? Aquestes són algunes recomanacions:  

Canviar a la tarifa regulada

Tot i que el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va qualificar de “ximples” els consumidors que tenen la llum contractada a la tarifa regulada pel govern (anomenada PVPC), és la més fiable i, en molts casos, la més barata. 

Així mateix, l’Organització de Consumidors i Usuaris recomana també contractar la Tarifa d’Últim Recurs (TUR) en el cas del gas natural. Segons l’entitat, la factura amb TUR pot ser fins a quatre vegades inferior a les tarifes del mercat lliure.

Aïllaments i termòstats per a la calefacció

La calefacció és un dels elements que més augmenten la factura energètica de les famílies a l’hivern, per la qual cosa val la pena controlar molt com l’utilitzem. El primer pas és “apagar-la durant la nit”, concretament “una mica abans d’anar a dormir”, recomana Esther Izquierdo, presidenta del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya. A més, Izquierdo també apunta que instal·lar un termòstat regulable des del mòbil pot ajudar a tenir engegada la calefacció únicament mentre som a casa i amb un màxim de temperatura, que es recomana que sigui entre 20 i 21 graus (a la nit pot baixar fins a 17 graus). 

A més, si es tenen els mitjans, millorar l’aïllament de la casa i comprovar el tancament correcte de portes i finestres també redueix el consum. “Les cases tenen unes inèrcies i l’escalfor es manté si està ben aïllada”, afegeix Izquierdo.

No obstant això, una reforma de finestres i portes pot ser inassumible a curt termini per a moltes llars, per la qual cosa es pot optar per aïllants d'espuma o goma a les juntes de portes i finestres en els dies de fred més intens, que eviten que s'escapi la calor de la casa.

Electrodomèstics i bombetes eficients

Els electrodomèstics més grans –com ara neveres, radiadors, rentadores i rentaplats– són els que més electricitat gasten, per la qual cosa Izquierdo recomana que, si s’han de comprar nous, s’opti per aquells que tenen una qualificació més alta pel que fa a eficiència energètica. Així mateix, canviar les bombetes per unes de més eficients –les bombetes LED consumeixen un 80% menys– també suma a l'hora d'estalviar.

Així mateix, Izquierdo indica que cal fer “un bon ús” dels electrodomèstics i “aprofitar-ne la capacitat al màxim”, per exemple posant-los en funcionament quan estan plens del tot, com en el cas de les rentadores i rentavaixelles. Pel que fa a forns i neveres, l’experta demana minimitzar les vegades que els obrim, per evitar que perdin calor o fred.

Gastar menys aigua fa gastar menys energia

"Estalviar aigua també és estalviar energia, sobretot aigua calenta", recorda Izquierdo. Sobre aquest punt, la presidenta del Clúster apunta que optar per dutxes en lloc de banys representa "haver d'escalfar menys aigua", la qual cosa permet gastar menys llum o gas, en funció del tipus de calefactor.

Conduir malament costa diners

Per als conductors, una bona manera de reduir el consum de gasolina és amb una conducció més eficient, és a dir, relaxada i previsible, sense acceleracions i frenades sobtades. A més, una bona pressió dels pneumàtics i un ús racional de l'aire condicionat també rebaixen la despesa energètica del vehicle.

A més, de cara a la butxaca, buscar les gasolineres amb preus més barats i mirar de trobar sistemes de bonificacions, com ara targetes client, també pot ajudar a rebaixar una mica la despesa en combustible a les famílies que han d'utilitzar més sovint el cotxe.

Dossier Com estalviar
Vés a l’ÍNDEX
stats