CRISI A UCRAÏNA EFECTES A CATALUNYA
Dossier 23/03/2014

Danys col·laterals d’Ucraïna: fre del turisme rus a Catalunya

La devaluació del ruble i l’amenaça de restringir visats provoquen la caiguda d’un 18% de les reserves a turoperadors en l’inici d’any

Elisabet Escriche
4 min
L'impacte del turisme rus a Catalunya

BarcelonaL’explosió del turisme rus que ha viscut Catalunya en els últims tres anys s’ha frenat en sec. La devaluació del ruble -des del gener del 2013 s’ha debilitat un 27% respecte a l’euro- i el conflicte entre Rússia i Ucraïna, que ha portat la Unió Europea a amenaçar de prohibir visats -una decisió que de moment ha congelat-, figuren entre les causes d’aquesta aturada. És difícil predir com repercutirà aquest context polític i econòmic en el sector turístic català. El que és segur és que el mercat rus a Catalunya no registrarà aquest 2014 el creixement de més del 30% dels últims dos anys.

Els turoperadors punxen

Cau el nombre de reserves a Catalunya, sobretot a Tarragona

El principal operador de turisme rus a Espanya, Natalie Tours, ha patit una davallada d’un 18% de reserves a Catalunya des del gener fins a mitjans de març respecte al mateix període de l’any passat. A la Costa Daurada la davallada és ja del 21%, mentre que la Costa Brava, de moment, ha aconseguit esquivar la sotragada i només ha punxat un 5%. “El motiu és que els russos que normalment es decantaven per Salou, aquest any ho han fet pel tram entre Blanes i Tossa de Mar perquè els hotels són més econòmics”, explica Jordi Matas, el director de NT Incoming per a la Costa Daurada i el Garraf, receptiu en exclusiva de Natalie Tours a Espanya. Matas alerta que si els hotelers no ajusten els preus, Catalunya corre el risc de perdre una part important del turisme rus. “Marxaran a països com Grècia, Itàlia i Xipre perquè trauran ofertes més agressives”, assegura. També ha notat un descens de reserves SERHS Tourism, que va ser la primera agència receptora a treballar amb aquest mercat el 1992 amb l’ajut de la Generalitat. Fonts de SERHS admeten que el “ritme de reserves és més baix que l’any passat” i asseguren que a part de la moneda i el conflicte entre Rússia i Ucraïna, també hi ha influït la despesa que han fet els russos per seguir alguna de les proves dels Jocs Olímpics.

Els hotels, a l’expectativa

El sector hoteler esquiva la crisi dels turoperadors

El descens de reserves que pateixen els operadors encara no s’ha materialitzat en el sector hoteler. “Un 8% del total de reserves fetes des del gener són de turistes russos, mentre que el 2013 es va tancar amb un 5%”, explica la directora comercial i de màrqueting del grup Derby Hotels Collection, Anna Pons. La cadena té 16 dels seus 20 establiments a Barcelona i els russos ja s’han convertit en el seu cinquè mercat. Tot i així, Pons admet que el sector està a “l’expectativa” de com el pot afectar la devaluació de la moneda i el conflicte polític.

Turisme estancat

L’objectiu de la Generalitat és mantenir el milió de visitants

Portaveus de l’Agència Catalana de Turisme coincideixen a assegurar que és massa d’hora per saber quina serà la resposta del turisme rus. Estan convençuts, però, que aquest mercat no repetirà el creixement del 31,8% experimentat l’any passat en relació amb el 2012. “Igualar les xifres del 2013 seria un bon resultat”, asseguren els mateixos portaveus. Complir aquesta expectativa serà complicat si es té en compte que el 80% del turisme rus que ve a Catalunya ho fa a través de turoperadors, i aquests sí que han registrat un descens de reserves.

Incertesa a Barcelona

El descens dels russos no afectarà el lideratge de la ciutat

El rus es va convertir el 2013 en el sisè mercat que més va visitar Barcelona, situant-se just darrere d’Alemanya i Itàlia, i augmentant un 22% respecte al 2012. L’increment es deu en part a la promoció que s’ha fet en fires turístiques com la MITT -que s’ha fet aquesta setmana a Moscou- o a visites comercials realitzades a agents turístics russos. Turisme de Barcelona confia a mantenir la tendència creixent dels últims anys, tot i que d’una manera molt més tímida. “L’actual context, però, ha generat una situació d’incertesa”, asseguren els seus portaveus. Tot i així, Turisme de Barcelona manté que encara que acabi punxant el turisme rus, no repercutiria “gaire” en les xifres globals de l’any. “Una de les fortaleses de Barcelona és que tenim turistes de moltes nacionalitats, per tant, quan hi ha un descens d’un mercat queda compensat pel creixement d’altres, tal com va passar el 2013 amb el turisme espanyol, que va caure un 6,4%”, expliquen els portaveus.

Crisi puntual

L’única por dels experts és que es paralitzin els visats

Els experts mantenen que sempre que hi ha una situació d’incertesa política o econòmica en un país repercuteix en les reserves turístiques. “Quan hi va haver la revolta a Egipte, les reserves hoteleres van caure en picat”, explica el professor d’estudis d’economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Oriol Miralbell. Tot i així, creuen que en el cas de Rússia la crisi política no “s’eternitzarà”. “L’únic que seria determinant és que la Unió Europea (UE) dificultés l’obtenció de visats”, explica el professor d’estudis d’economia i empresa de la UOC. Miralbell, però, està convençut que ni a la UE ni tampoc a Rússia els convé arribar a aquest punt per motius econòmics. Aquesta decisió, a més, també afectaria els competidors de Catalunya com Grècia i Itàlia.

stats