Adeu a la pesseta
Economia 26/08/2021

1.575 milions d'euros, el total de pessetes que no s'han canviat

Els ciutadans han bescanviat 48.750 milions d'euros des del 2002

2 min
Monedes de les antigues pessetes.

BarcelonaUn total de 1.575 milions d'euros no s'han bescanviat en pessetes un cop acabat el termini, que va vèncer el 30 de juny passat. D'aquesta quantitat, 793 milions d'euros corresponen a bitllets i 782 milions a monedes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons dades del Banc d'Espanya, aquests 1.575 milions d'euros representen el 3,2% del valor de pessetes que encara continuaven en circulació el 31 de desembre del 2001. Els ciutadans, doncs, n'han canviat un 96,8%, cosa que representa 48.750 milions d'euros.

Tot i que els últims dies per bescanviar es van formar llargues cues a les seus del Banc d'Espanya, sobretot a la de Madrid, el gruix més important es va canviar el primer mig any de la posada en circulació de l'euro, és a dir, des de l'1 de gener fins al 30 de juny del 2002. Concretament, la xifra va ser del 94,5% de les pessetes que hi havia en circulació fa gairebé vint anys.

La pesseta va ser la moneda oficial d'Espanya gairebé un segle i mig. El seu creador va ser el català nascut a Calaf Laureà Figuerola. Després de la Gloriosa, la revolució del 1868, el general Prim va nomenar Figuerola ministre d’Hisenda i va adoptar com a moneda la pesseta, una unitat monetària que introduïa per primer cop el sistema mètric decimal. El nom revela l’origen català: pesseta ve de peça petita.

Quan va entrar en circulació l'euro, que va ser revolucionari perquè era la moneda única europea, va conviure durant tres mesos amb la seva antecessora i del març al juny del 2002 les pessetes es van poder bescanviar també a qualsevol entitat bancària. A partir de llavors ja s'havia d'anar a alguna de les seus del Banc d'Espanya. Les pessetes que s'han canviat fins al 30 de juny passat eren les monedes en circulació el 2002 i els bitllets emesos des del 1939. El canvi era d'un euro per cada 166,386 pessetes, independentment que el seu valor pogués ser més alt per als col·leccionistes. Ara bé, segons va deixar clar l’Associació Espanyola de Numismàtica, les que podien tenir un valor més elevat ja feia temps que eren en mans de col·leccionistes.

stats