Economia 05/03/2021

100 € per un seient al camp, excepte el Barça

En el cas del Futbol Club Barcelona el preu puja als 1.200 euros anuals, similar al del València

3 min
Abonaments dels clubs de futbol
Disponible en:

Demà al vespre, milions d’aficionats del Barça i al futbol en general estaran pendents del resultat de les eleccions presidencials. La decisió de qui serà el nou president, però, recaurà només en els aproximadament 144.000 socis del club. Ara bé, ¿quant costa ser soci, no només del Barça, sinó dels altres tres equips de futbol professional de Catalunya: Espanyol, Girona i Sabadell? ¿Val la pena fer-se del nostre equip?

La resposta depèn, com quasi sempre, del que busquem. La principal pregunta, però, és aquesta: ¿Volem anar a veure els partits al camp? Actualment amb la pandèmia això no és possible, però tot apunta que ho serà en qüestió de mesos. Mentrestant, tots els clubs apliquen els corresponents descomptes als seus abonats.

De fet, és important diferenciar entre un soci i un abonat. El primer és un membre del club que té descomptes en entrades o productes oficials, entre altres avantatges. El segon és la persona que, a més de ser soci, paga per reservar un seient a l’estadi tota la temporada.

El Barça és una excepció, ja que és una entitat, no pas una empresa com els altres tres equips, per la qual cosa els socis en són propietaris i en decideixen la junta. A més, ser soci del Barça ofereix la possibilitat d’abonar-se a veure altres esports professionals.

Malgrat ser l’entitat esportiva més gran de Catalunya, el Barça posa força restriccions a l’acceptació de nous socis des de fa alguns anys, un fet que podria canviar segons qui sigui el nou president. Ara bé, la limitació del creixement del nombre de membres no impedeix que sigui el que té les quotes de socis i d’abonament a l’estadi més elevades dels quatre clubs.

De fet, fins i tot costa diners voler ser part del club, ja que, per entrar a ser soci del Barcelona, abans cal ser titular d’un carnet de compromís, que costa 144 euros anuals i que, una vegada passats tres anys, dona dret a demanar la integració com a membre de ple dret de l’entitat. Aquest pas és obligatori en tots els casos excepte per a aquelles persones que tenen algun familiar (cònjuge, progenitor, germà, fill) que ja és soci. En aquests casos, sí que es pot sol·licitar directament el carnet, que costa 185 euros per temporada per als adults, 44 euros per a menors de cinc anys i 92 euros per als nens d’entre sis i catorze anys.

L’Espanyol, que veu el seu pas per la categoria de plata com un tràngol temporal, cobra 45 euros als menors de quinze anys i 60 als adults, mentre que el Girona en cobra només 10 als de sis anys, 30 als que tenen entre set i 17 anys, i 50 a la resta.

Un seient és el que més costa

El Sabadell és l’únic dels tres clubs que vincula la consideració de soci al dret a tenir un seient a l’estadi per veure els partits. I, en aquest sentit, és el club que ofereix una quantitat més gran de quotes, ja que els preus varien molt no només en funció de la part de l’estadi on està situat el seient, sinó també per edat. El club vallesà planteja, a més, dues tarifes diferents segons si es tracta de la renovació de l’abonament o és una nova alta. Els preus es mouen entre els 60 i els 420 euros l’any.

Per la seva banda, el Girona i l’Espanyol tenen preus semblants, al voltant dels 50 euros en els seients més barats i entre els 200 i els 250 euros en els més cars. Cal tenir en compte que l’Espanyol ha rebaixat un 50% el cost de l’abonament arran del descens. Així, per uns cent euros entre la quota de soci i l’abonament es pot anar al camp tot l’any.

En el cas dels abonaments, el Barça torna a ser el club més car, en part perquè també juga competicions europees, que incrementen el total de partits i que expliquen que un seient pugui arribar a valer més de 1.200 euros per temporada, preus similars al d’equips del mateix nivell, com el València i l’Atlètic de Madrid, però per sota del Reial Madrid, on un abonament pot costar el doble que al Barça.

stats