Economia 07/11/2016

El BBVA defensa que el creixement econòmic d'Espanya és "més robust" del que s'esperava

El servei d'estudis de l'entitat millora les previsions per a aquest any al 3,3% i el següent al 2,5%, però alerta que calen "mesures ambicioses"

Júlia Manresa
2 min
La seu del BBVA a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Madrid"Les conclusions d'aquest informe inclouen clarament una sorpresa", ha començat Jorge Sicilia, economista en cap del Grup BBVA durant la presentació de l'últim informe 'Situació Espanya', del servei d'estudis d'aquesta entitat. Sorpresa perquè aquest últim estudi revisa lleugerament a l'alça les previsions que l'entitat havia projectat per a aquest últim trimestre i per al global de l'any. Així doncs, el BBVA preveu que Espanya podria créixer un 3,3% aquest 2016 i un 2,5% el 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com ha explicat Rafael Domènech, responsable d'anàlisi macroeconòmic de BBVA Research, els indicadors macroeconòmics més recents, com ara la recuperació de la demanda interna, la creació d'ocupació i la baixada de la taxa d'atur però també una política fiscal "més expansiva" del que estava previst, fan preveure que l'economia espanyola creix a un ritme del 0,7% trimestral.

Una altra de les causes, assenyala l'entitat, és l'efecte de les reformes econòmiques impulsades pel govern espanyol, que, al seu parer, "ha contribuït al creixement econòmic i a un canvi de l'estructura productiva". En aquest sentit, han elogiat la "flexibilitat salarial" aconseguida per les reformes del mercat de treball i els pactes entre patronals i sindicats, però han admès que hi ha "debilitats" importants com ara la "temporalitat", que ha tornat a augmentar fins al 27% dels assalariats en l'últim trimestre.

A més, a nivell global el BBVA reconeix que l'impacte del Brexit ha estat menor del que s'esperava "de moment", un efecte que es preveu que s'intensifiqui en les propers mesos a causa de la devaluació de la lliura. També han assenyalat el clar impacte del resultat de les eleccions nord-americanes, un element que afegeix incertesa a la situació econòmica global. "Òbviament que la candidatura de Trump genera més incertesa, sobretot pel proteccionisme que ha anunciat durant la campanya", ha assenyalat Jorge Sicilia.

Menys pressió fiscal

El 2017 es produirà una contracció de caràcter fiscal, és a dir que s'augmentarà la càrrega impositiva a empreses i ciutadans, per assolir els objectius de dèficit, un efecte que pot contribuir negativament al creixement econòmic, segons Domènech, però necessari per reduir el dèficit de l'Estat.

En aquest sentit el BBVA no ha ignorat la reforma del cobrament de l'impost de societats, que d'una banda considera positiu per reduïr les tensions per complir l'objectiu de dèficit i ajuda a "recuperar la credibilitat respecte dels altres països". Tot i considerar que a curt termini tindrà un impacte negatiu sobre l'economia espanyola, reconeixen que les conseqüències per al creixement seran mínimes.

Amb tot, però, l'entitat reconeix que "el panorama de riscos sobre l'escenari és ampli" i per això considera que són necessàries "mesures ambicioses" per apuntalar el creixement i per això a llarg termini manté les previsions de desacceleració. Per a Domènech, aquestes mesures addicionals i necessàries passen per "recuperar el camí cap a les reformes estructurals" i aconseguir una política fiscal clara i eficient per eliminar el dèficit estructural que l'entitat estima al voltant del 2% del PIB.

stats