Economia 24/08/2018

El BCE alerta sobre l’impacte del proteccionisme

Els dirigents de l’organisme van alertar dels efectes que la guerra comercial pot tenir sobre les economies emergents

Ara
2 min
Imatge d’arxiu de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt.

BarcelonaL’amenaça de noves mesures proteccionistes no tan sols afectaria les grans potències econòmiques a escala global, sinó que també perjudicaria els països emergents. Així ho va indicar el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) durant la seva última reunió el passat mes de juny, una informació que es va fer pública ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el BCE va destacar que “l’amenaça del proteccionisme i una escalada de tensions comercials” poden desencadenar en un deteriorament de la “confiança en l’economia”, més enllà de l’impacte directament vinculat a la imposició d’aranzels.

A banda, els dirigents de l’organisme van alertar dels efectes que la guerra comercial pot tenir sobre les economies emergents i la recent depreciació de les seves respectives divises. A tall d’exemple, la imposició d’aranzels per part dels Estats Units a Turquia ha accelerat la depreciació de la lira turca i ha reduït el seu valor al voltant d’un 40% des que va començar l’any. Per posar fi a la situació es va arribar a especular que el país otomà demanaria un rescat al Fons Monetari Internacional (FMI), una possibilitat que, fins ara, el govern d’Erdogan ha descartat.

Una retirada d’estímuls tolerable

Durant la reunió de la cúpula del BCE, els consellers també van expressar la seva satisfacció davant la resposta dels mercats a les polítiques monetàries de la zona euro. Al juny la institució va anunciar que la compra mensual de deute es reduiria a partir de l’octubre i finalitzaria quan comencés el 2019. “Les condicions financeres s’han mantingut estables i les condicions de crèdit continuen sent molt favorables”, recull l’acta. Malgrat tot, els banquers veuen “essencial” mantenir un cert grau de flexibilitat en polítiques monetàries per adaptar-se a futures situacions.

stats