La vaga d’Iberia deixa poques incidències tot i l’operació tornada

Avui torna a haver-hi aturades a Ryanair i també a Renfe

La segona jornada de vaga dels treballadors de terra d’Iberia d’aquesta setmana tampoc no va trasbalsar significativament l’activitat de l’aeroport del Prat. Igual que divendres, la jornada va transcórrer amb normalitat des de primera hora del matí malgrat el centenar de vols cancel·lats (majoritàriament del grup IAG: Iberia, Vueling i British Airways), tot i que es tractava del primer dia del cap de setmana de l’operació tornada de les vacances.

L’aturada, que també afecta l’aeroport de Barajas, no va causar les cues i la confusió d’altres convocatòries, ja que les aerolínies havien avisat amb antelació els seus clients de les anul·lacions. A l’aeroport del Prat, a més, aquesta aturada coincidia amb la vaga permanent que mantenen els vigilants de seguretat de l’empresa Trablisa.

Les jornades de vaga a l'aeroport del Prat i a la Renfe avancen sense incidències

Aquestes actuacions preventives han permès que l’operació tornada d’estiu no s’hagi vist esquitxada per grans incidències. Però les complicacions encara no s’han acabat: la mobilitat encara es pot veure afectada aquest cap de setmana per les aturades parcials convocades a Renfe per a avui, així com pels deu dies de vaga convocats per Ryanair, que arrenquen avui diumenge.

Serveis mínims

La sisena jornada de vaga a Barcelona dels treballadors d’Iberia Airport Services, la filial d’Iberia que presta servei de terra a una trentena de companyies aèries, i la segona dels treballadors de Madrid, va transcórrer “amb normalitat i sense cap incidència”, complint els serveis mínims decretats pel ministeri de Foment, segons va declarar l’aerolínia en un comunicat.

Iberia va xifrar el seguiment de la vaga dels treballadors sense carta de serveis mínims en el 15,3% a Barcelona i en el 22,2% a Madrid.

Omar Minguillón, representant sindical de la UGT a Iberia a l’aeroport del Prat -el sindicat majoritari-, no va voler facilitar un percentatge de participació a la vaga perquè, segons va dir a l’agència Efe, no volien entrar en una “guerra de xifres” amb l’empresa. No obstant, Minguillón va assenyalar que el seguiment de la vaga seria similar al de divendres, quan la UGT el va xifrar en el 70%, i va subratllar que el 80% de la plantilla estava “afectada pels serveis mínims”, fet que, en opinió seva, resta possibilitats de mobilització.

De fet, el líder sindical va assegurar que la plantilla no ha volgut “perjudicar el passatger” amb aquestes vagues i que en l’última reunió de mediació va oferir a l’empresa gairebé “una desconvocatòria gratis” de les aturades.