Covestro referma l’aposta per Catalunya amb una inversió de 5,5 M€ a Barcelona

La multinacional química alemanya Covestro -l’antiga Bayer Material Science- invertirà 5,5 milions d’euros a la planta de la Zona Franca de Barcelona per ampliar la seva capacitat, segons va anunciar ahir el conseller delegat del grup alemany, Markus Steilemann. Una inversió que se suma als 3 milions que Covestro va destinar a aquesta factoria el 2017 i als 200 que invertirà en els tres propers anys a la fàbrica de Tarragona. Així, la multinacional referma la seva aposta per Catalunya com a centre de producció, després d’anunciar que potenciaria Tarragona -una factoria que havia anunciat que tancaria- el desembre de l’any passat, quan moltes empreses estaven traslladant la seva seu a fora després del referèndum de l’1-O.

La fàbrica de la Zona Franca està dedicada al negoci de pintures i adhesius per a sectors com l’automoció, la construcció i la fusta. És una factoria centrada no tant en el volum com en l’especialització dels productes que s’hi fan, segons va explicar el director general de Covestro a Espanya, Andrea Firenze. La nova inversió, va dir, servirà per ampliar un 20% la producció en aquesta planta, que actualment és de 30.000 tones a l’any. A més, s’instal·larà una avançada tecnologia de destil·lació de base aquosa que permetrà el desenvolupament de nous productes.

El grup, que dona feina a Catalunya a unes 380 persones, augmentarà els llocs de treball en unes 50 persones gràcies a les noves inversions: una desena de nous treballadors a Barcelona i la resta a les instal·lacions de la Canonja, al Tarragonès. Aquestes noves contractacions, segons va dir Firenze, es faran a partir de l’any 2019.

Precisament el 2019 està previst que es comenci a construir la nova planta de clor a Tarragona, que hauria d’estar en funcionament el 2020. Juntament amb aquesta instal·lació, a Tarragona també s’ampliarà la planta de MDI (la que s’havia prevista tancar), que hauria d’estar en funcionament el primer trimestre de l’any 2022, segons va explicar Firenze.

La inversió prevista a Tarragona (Covestro és la primera empresa en facturació a la comarca del Tarragonès) puja a 200 milions d’euros, que inclouran la nova planta de clor i l’ampliació de capacitat de l’MDI, un producte que s’utilitza per a la producció d’escumes aïllants i també en la construcció o en els electrodomèstics per a reduir-ne el consum energètic.

Mercat estratègic

La planta de clor serà per abastir la de MDI, és a dir que la producció serà per a consum propi. Però s’utilitzarà una nova tecnologia -denominada ODC- que permetrà reduir en un 25% el consum energètic. Els costos energètics suposen actualment un terç del total de la fabricació de clor. A més de l’estalvi energètic, hi haurà una reducció de 22.000 tones de CO 2 anuals respecte de la tecnologia tradicional, que equival a les emissions anuals de 15.000 cotxes, segons el responsable tecnològic de Covestro, Klaus Schäfer.

El conseller delegat del grup va dir que Espanya és una localització important per a la companyia. En aquest sentit, sobre el canvi de decisió respecte a la planta de Tarragona, va indicar que, per una banda, es va detectar un repunt en la demanda de poliuretans i, per l’altra, Espanya és un mercat estratègic per al grup.

Més continguts de