Economia 08/05/2019

CaixaBank firma la pau social pagant 890 M€

El banc renuncia als acomiadaments i retallarà 2.023 llocs de treball mitjançant baixes incentivades

Albert Martín
3 min
Protesta dels treballadors a la recent junta d'accionistes a València.

BarcelonaEl conflicte sindical més dur que ha patit CaixaBank en la seva història recent es va solucionar ahir. L’últim dia de negociacions previst en el calendari de l’ERO direcció i sindicats van firmar la pau.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’acord es va saldar amb 2.023 baixes voluntàries, una mica per sota dels 2.157 llocs de treball que volia retallar l’empresa inicialment. Les condicions estableixen que els nascuts abans del 1966 (és a dir, que aquest any fan 54 anys o més) rebran una indemnització del 57% del sou fins als 63 anys. Per als nascuts el 1966 i el 1967 que s’adhereixin al procediment, la indemnització serà del 57% del sou (també fins que en compleixin 63), més 38.000 euros bruts. Per a la resta de treballadors (els nascuts després del 1967), la indemnització serà de 45 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats i un mínim de 36.

Segons va informar CaixaBank, aquestes mesures tindran un cost de fins a 890 milions d’euros, que impactaran en els resultats d’aquest segon trimestre. La retallada de plantilla propiciarà un estalvi anual de 190 milions abans d’impostos, amb la qual cosa caldran quatre anys i mig per rendibilitzar-la.

Entre les contrapartides que han acceptat els sindicats per evitar els acomiadaments forçosos, s’ampliarà el nombre màxim d’oficines 'store' en 340 i en 70 les 'business bank'. Les oficines amb un sol empleat no poden ser més de 300.

Pel que fa als horaris, s’allarga el tancament de les 14 h fins a les 14.30 h de dilluns de divendres. L’horari de tarda dels dijous es redueix en dues hores, fins a les 18.30 h, i es cancel·la la mesura d’obrir també les tardes dels dimarts. La mobilitat, motiu de llargues discussions, passarà de 25 a 75 quilòmetres.

Fonts de CaixaBank van explicar que aquestes noves condicions laborals definiran el futur d’una entitat que aspira a ser més flexible, d’acord amb les necessitats dels clients, i que ha comprovat que les macrooficines 'store' són més rendibles.

La tradició al sector és que els processos de reducció de plantilla són especialment curosos amb els treballadors, i són estranys els casos en què hi ha acomiadaments forçosos. Tot i això, i malgrat que CaixaBank és vista com una de les entitats que tracta més bé els empleats en aquests casos, el conflicte s’havia complicat molt en les últimes setmanes.

CCOO, al marge de “la purga”

Durant aquest procés s’han viscut situacions insòlites: CCOO va comparar el sou del conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, i el de l’empleat que menys cobra i va establir que el primer percep 174 vegades el salari del segon. A més, per primer cop, fins a set sindicats del banc s’havien unit contra l’ERO per quedar integrats en la Unió Sindical CaixaBank. CCOO va ser l’únic que en va quedar fora, i ahir, de fet, es desmarcava de l’acord, que qualificava de “purga”.

Fruit d’aquest clima enrarit, la junta general d’accionistes celebrada a València el 5 d’abril va convertir-se en escenari d’una sorollosa protesta dels sindicats tant dins com fora del recinte.

Fonts del sector van explicar que si aquest conflicte ha sigut més difícil de solucionar que d'altres ha sigut perquè l’entitat no té ara la capacitat d'oferir condicions tan bones com anys enrere. També destacaven el fet que aquest ERO afrontava qüestions que s’havien evitat plantejar durant anys, com la mobilitat, limitada a 25 quilòmetres, o l’ampliació dels horaris.

stats